Quantcast
Έξαλλοι οι Αλβανοί με σχολικό βιβλίο που τους χαρακτηρίζει Τούρκους εισβολείς – Μπάχαλο και με τη Βουλγαρία - slpress.gr
Έξαλλοι οι Αλβανοί με σχολικό βιβλίο που τους χαρακτηρίζει Τούρκους εισβολείς – Μπάχαλο και με τη Βουλγαρία

Σχολικά βιβλία έκαψαν νεαροί Αλβανόφωνοι στα Σκόπια, στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για όσα αναγράφονται σχετικά με την καταγωγή τους. Αλβανόφωνη εφημερίδα (η Gazeta Shqiptare) κυκλοφόρησε με τίτλο «Σκάνδαλο για την καταγωγή των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία» και αναφερόταν σε σχολικό εγχειρίδιο που προκαλεί πάλι αναταράξεις.

Στο σχολικό βιβλίο «Γεωγραφία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» για την Β’ Γυμνασίου, οι Αλβανόφωνοι υποστηρίζουν ότι  «γράφονται αναλήθειες και είναι γεμάτο μίσος για τους Αλβανούς». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της προαναφερόμενης αλβανόφωνης εφημερίδας, στην σελίδα 99 οι συγγραφείς γράφουν ότι «οι Αλβανοί ήταν Μακεδόνες μέχρι να κυριαρχήσουν στην περιοχή οι Οθωμανοί. Εν συνεχεία έγιναν Αλβανοί».

Το βιβλίο φέρεται να γράφει ότι  «οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έλκουν την καταγωγή τους από τους Κιρκάσιους (Τσερκέζους) του Καυκάσου, τους Ρομά και τους Τούρκους» και ότι έφθασαν στην χώρα (στη Σλαβομακεδονία) κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους, μετά το 1780». Επίσης ότι  αυτή η κοινή καταγωγή «είναι και ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την Αλβανία» και ότι  «η Αλβανία εισέβαλε στην δυτική περιοχή της χώρας μας».

Μέλη της νεολαίας αλβανικών κομμάτων της Σλαβομακεδονίας (της Συμμαχίας των Αλβανών και των Εναλλακτικών), αντέδρασαν με συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, σκίζοντας και καίγοντας τις σελίδες του βιβλίου που φέρονται να περιέχουν αυτές τις αναφορές. Το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να διορθώσει το περιεχόμενο.

Διαμάχη με τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ με αφορμή δηλώσεις Σλαβομακεδόνων για παλαιότερους Βούλγαρους πολιτικούς που τους θεωρούν “δικούς τους”, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως σημειώνει η σερβική Νόβοστι, είπε «κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, στα χρόνια του Τίτο, αποκαλέσατε τον εαυτό σας Γιουγκοσλάβο και αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά μην πάτε τώρα να κλέψετε και την ιστορία μας από πάνω».

Και συμπλήρωσε για τις απόπειρες αυτοπροσδιορισμού: «Από την άλλη, τι σημαίνει «θεωρούν» ότι είναι Γιουγκοσλάβοι ή οτιδήποτε άλλο ή ότι ο δείνα πολιτικός ήταν Μακεδόνας; Αν, για παράδειγμα, θεωρώ εγώ ότι είμαι Μεξικανός, αυτό με κάνει Μεξικανό; Πολλοί Βούλγαροι μπορεί να θέλουν να είναι Βούλγαροι αλλά και να θέλουν να πάνε να ζήσουν στην Καλιφόρνια. Αυτό τους μεταμορφώνει αίφνης σε Αμερικανούς; Δεν υπάρχει επιχείρημα «θεωρώ ή νομίζω» στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις. Συνήθιζαν να πιστεύουν ότι ήταν οι κληρονόμοι του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά οι Έλληνες τους είπαν “όχι, όχι όχι, δεν είστε οι κληρονόμοι τους”, και συμφώνησαν. Εμείς τι φταίμε;»  είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης η όποια έχει θέσει και βέτο να αναγνωριστεί η σλαβομακεδονική γλώσσα ως βουλγαρική διάλεκτος.

Ιδιωτική κλινική στον Πειραιά έχει 70 κρούσματα

Παραποίηση ιστορίας

«Τώρα λένε ότι ο τσάρος Σαμουήλ (σ.σ. Σαμουήλ της Βουλγαρίας ή Σαμουήλ Β΄, το 997 μ.Χ.) ήταν Μακεδόνας, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι ήταν Βούλγαρος ηγέτης. Τα Σκόπια δεν μπορούν να παραποιούν την ιστορική αλήθεια και τα γεγονότα αναφερόμενα σε «Μακεδόνα Τσάρο». Εμείς δεν τους αναγκάζουμε να αλλάξουν την ταυτότητα και τη γλώσσα τους. Τους λέμε να αυτοαποκαλούνται ό, τι θέλουν, για παράδειγμα ‘Μακεδόνες’. Κατά την Σερβική κατοχή και στα χρόνια του Τίτο αποκαλούσατε τους εαυτούς σας «Γιουγκοσέρβους» ή “Γιουγκοσλάβους”. Δικαίωμά σας. Θα πρότεινα στα Σκόπια να λένε την αλήθεια.  Και η αλήθεια είναι ότι η  ιδέα του μακεδονικού έθνους δημιουργήθηκε από την Comintern το 1933 στη Μόσχα».

«Αυτή η ιδέα παρέμεινε για χρόνια ζωντανή στην Γιουγκοσλαβία λόγω των κομμουνιστικών κομμάτων. Το επέβαλαν επίσης με τη βία, δεδομένου ότι 12.000-13.000 Βούλγαροι εκτελέστηκαν στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία (την τότε Βαρντάρσκα), στα γεγονότα μετά τον Ιανουάριο του 1945, όταν κατά τη διάρκεια του πολιτικού τρόμου στα Σκόπια, κάτοικοι που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι δολοφονήθηκαν  ή καταπιέστηκαν», είπε ο Καρακατσάνοφ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.