«Ευχαριστώ» Τραμπ στην Καμπότζη για τον ελλιμενισμό του Westerdam

-

O Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε χθες την Καμπότζη διότι επέτρεψε να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ το κρουαζιερόπλοιο Westerdam. Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, οι αρχές της νήσου Γκουάμ και η Ταϊλάνδη είχαν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απευθυνθεί δημόσια και με επαινετικό τόνο στην Καμπότζη. «Ευχαριστώ την όμορφη χώρα της Καμπότζης που δέχθηκε το πλοίο Westerdam της [εταιρείας] Carnival Cruise σε λιμάνι της», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter και συμπλήρωσε «οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την αβροφροσύνη».

Σύμμαχος της Κίνας

Ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, σύμμαχος της Κίνας, αποφάσισε το κρουαζιερόπλοιο να δέσει στη Σιχανούκβιλ την Πέμπτη. Οι 1.455 επιβάτες του, ανάμεσά τους πολλοί Αμερικανοί και Καναδοί, άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Παρασκευή για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ.

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις πάνω στο πλοίο, ενώ εξετάστηκαν επίσης 20 από τις υγειονομικές αρχές της Καμπότζης αφού κατέβηκαν. Ουδείς εξ αυτών εξακριβώθηκε μέχρι στιγμής ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Χουν Σεν έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε αντεγκλήσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον του προσάπτει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κατηγορεί πως εξαπέλυσε κύμα καταστολής της αντιπολίτευσης μετά το 2017.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.