Φεύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία;

-
Με αντιπαθούν γιατί υπερασπίζομαι τα αμερικανικά συμφέροντα, Βαγγέλης Γεωργίου

Το Πεντάγωνο μελετά το κόστος της απόσυρσης ή της μεταφοράς μέρους ή του συνόλου των ανδρών των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία, της μεγαλύτερης τέτοιας δύναμης εκτός τωνΗΠΑ, υποστήριξε η εφημερίδα The Washington Post.

Η ιδέα που είχε ριφθεί από τον πρόεδρο Τραμπ θορύβησε τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του NATO, οι οποίες αγνοούν αν ο πρόεδρος το εννοεί ή απλά επιδιώκει να αυξήσει την πίεση ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, την 11η και 12η Ιουλίου.

Ο Τραμπ έστειλε «προειδοποιητική» επιστολή σε επτά χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προκειμένου να υπενθυμίσει τη δέσμευσή τους να δαπανούν κάθε χρόνο το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα μέχρι το 2024.

Η Γερμανία, οι σχέσεις της οποίας είναι τεταμένες με την Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να τηρήσει αυτή τη δέσμευση.

Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι ο επαναπατρισμός ενός μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων-περίπου 35.000 στρατιωτικοί-ή η μεταφορά μέρους ή του συνόλου της δύναμης αυτής στην Πολωνία.

Η Βαρσοβία αντιμετωπίζεται ως σημαντικός σύμμαχος από τον Τραμπ, που την προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση διότι πέτυχε τον στόχο να αφιερώνει το 2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές της δαπάνες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.