Φορείς το 50% στις φυλακές Διαβατών – Πώς πέθανε ο 69χρονος

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνται 540 άνδρες έχουν καταγραφεί 108 κρούσματα και ένας νεκρός. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, από το πρώτο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο εκεί στις 20 Οκτωβρίου, πέρασαν πάνω από 10 μέρες για να γίνει μερικός έλεγχος και τελικά πέθανε χτες ένας άνθρωπος. Διαμαρτύρονται όμως και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Νεκρός είναι ένας 69χρονος κρατούμενος, ο οποίος είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο άνδρας είχε κάνει το αντιγριπικό  εμβόλιο στις 4 Νοεμβρίου και τρεις μέρες μετά, το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο επειδή παρουσίασε υπερτασική κρίση. Δύο μέρες αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία (σοβαρή πνευμονία) και μόνον τότε του έκαναν τεστ για κορονοϊό, παρότι 13 ημέρες πριν είχε σημειωθεί κρούσμα στις φυλακές και πέντε μέρες πριν είχαν βρεθεί θετικοί πάνω από 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και κρατούμενοι.Ο 69χρονος εισήχθη στην πνευμονολογική κλινική σε κρίσιμη κατάσταση λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας και όταν του έγινε το τεστ, βγήκε θετικό.

Σχέδια επί χάρτου

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κρούσματα, πρόκειται για 100 κρατούμενους και 8 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.  Οι φυλακές έχουν θεωρητικά χωριστεί σε τομείς (υγιείς, φορείς, μη ελεγχθέντες με τεστ) και αναζητείται λύση πρακτική, γιατί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν τρόπο να χωρίσουν στο συγκεκριμένο χώρο τους κρατουμένους σε τρεις ζώνες. Σχεδόν όλοι οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν στο κεντρικό κατάστημα, εκτός από δύο που είναι σε νοσοκομείο, ο ένας γιατί είχε ήδη διακομισθεί εκεί με οξεία αμυγδαλίτιδα και ο άλλος επειδή είναι 70 ετών και ζήτησε ο ίδιος να πάει προληπτικά σε νοσοκομείο.

Για την αποτίμηση της κατάστασης και την εφαρμογή μέτρων, μετέβη στη Θεσσαλονίκη πριν από τέσσερις μέρες και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων στα Διαβατά έγινε και η μεταφορά 24 κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, για προληπτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, οι 24 κρατούμενοι είναι όλοι αρνητικοί στον κορονοϊό, αλλά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν από την εστία της πανδημίας.

Τα “ρεφλέξ” του ΕΟΔΥ

Το πρόβλημα στα Διαβατά εμφανίστηκε στις 20 Οκτωβρίου, με τον εντοπισμό ενός υπαλλήλου που επιβεβαιώθηκε ως θετικός στον κορονοϊό και μέχρι τις 6-11-2020 τα κρούσματα έφτασαν τα 65. Στις 6-11-2020 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 160 δειγματοληπτικά τεστ σε κρατουμένους και περατώθηκε ο έλεγχος (Covid test) σε όλο το σωφρονιστικό προσωπικό του Καταστήματος (98 υπάλληλοι).

Δυο μέρες αργότερα, στις 08/11/2020, ταυτόχρονα με την μετάβαση στην Θεσσαλονίκη της κ. Νικολάου, εστάλη οδηγία να παραμένουν όλοι οι κρατούμενοι στα κελιά- θαλάμους, να φορούν διαρκώς όλοι μάσκα, να γίνει γενική απολυμανση, να φέρουν ειδικές στολές προστασίας οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν όλους τους κρατούμενους, να απαγορευθούν τα επισκεπτήρια και οι μεταγωγές, πλην  για λόγους υγείας ή δικονομικούς.

Χθες, 12/11/2020, συνεχίστηκε ο έλεγχος στα Διαβατά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με την πραγματοποίηση επιπλέον 220 rapid test, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα τεστ σε όλους τους κρατούμενους. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις άλλες φυλακές, έχουν εντοπιστεί ακόμα ένα κρούσμα μεταξύ των κρατουμένων στη Νιγρίτα Σερρών και 14 υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα, (δηλαδή μαζί με τα Διαβατά, 101 κρατούμενοι και 22 υπάλληλοι είναι θετικοί).

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, 11/11/2020, στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε να γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος όλων των εργαζομένων των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας και δειγματοληπτικά τεστ σε κρατουμένους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και με απόλυτη προτεραιότητα τα Καταστήματα σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο. Επίσης θα δημιουργηθούν ειδικές μονάδες σε δύο νοσοκομεία της Αττικής όπου θα νοσηλεύονται κρατούμενοι εφόσον απαιτείται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι