Φοβάται την Ιντλίμπ ο Τσίπρας, πρότεινε νέα πρωτοβουλία της ΕΕ

-

Για τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και το φόβο αυτές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αν υπάρξουν εξελίξεις στην Ιντλίμπ, μίλησε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφεραν  κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δε μια τέτοια περίπτωση η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την διαχείριση της κατάστασης.

Στην παρέμβασή του στο δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής:

  1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.
  2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
  3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
  4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Η Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσει στις 09.30 τοπική ώρα και αντικείμενό της είναι το θέμα της ασφάλειας, ενώ από τις 13.00 έως τις 15.00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, χωρίς την Τερέζα Μέι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.