Φύλαξη συνόρων και αλληλεγγύη εντός ΕΕ ζητά η Μέρκελ

-

Παρέμβαση στο μεταναστευτικό έκανε η Άγγελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψη του Σλοβένου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς στο Βερολίνο.

«Πρέπει να φροντίσουμε την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, με συμφωνίες με άλλες χώρες, αλλά και δείχνοντας αλληλεγγύη εντός της ΕΕ» είπε η Καγκελάριος για να προσθέσει ότι «η συμμετοχή στην ΕΕ αποτελεί ένα ζήτημα εξισορρόπησης και αναζήτησης συμβιβασμών, όταν οι χώρες επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό».

Σε ότι αφορά την συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και της γειτονικής της Κροατίας, η Μέρκελ έκανε έκκληση να υπάρξει λύση, σημειώνοντας ότι η Γερμανία θέλει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες. Τόνισε ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να δράσουν οι εμπλεκόμενοι.

Τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν συνοριακή διαμάχη για τον κόλπο του Πιράν, στη βόρεια Αδριατική. Αν και το Διαιτητικό  Δικαστήριο της Χάγης παραχωρεί τον κόλπο Πιράν στη Σλοβενία, η  Κροατία δεν αναγνωρίζει την απόφαση, επειδή ισχυρίζεται ότι η Λιουμπλιάνα παραβίασε τους όρους της διαιτησίας.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου και ο Σάρετς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θέλει να τηρήσει εποικοδομητική στάση. Δεν μπορεί όμως να μην υπερασπίζεται τη θέση της, σημείωσε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.