Γαλλία: 18 μήνες σε 19χρονο που απείλησε καθηγητή ότι "θα έχει το τέλος του Πατί"

-

Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ένας 19χρονος στη Νίκαια της Γαλλίας επειδή απείλησε καθηγητή ότι «θα έχει το τέλος του Σαμουέλ Πατί», του εκπαιδευτικού που αποκεφαλίστηκε από Τσετσένο ισλαμιστή στο Παρίσι,  επειδή είχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του Μωάμεθ στο μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nice-Matin ο 19χρονος, που έχει ολοκληρώσει τις λυκειακές σπουδές του, πληροφορήθηκε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ένα περιστατικό που συνέβη σε μια από τις τάξεις όπου διδάσκει ο καθηγητής. Ο τελευταίος είχε ζητήσει εξηγήσεις από ορισμένους μαθητές του, για τους οποίους είχε υποψίες ότι αντέγραψαν σε διαγώνισμα. Ο 19χρονος βρήκε τον λογαριασμό του καθηγητή σε  ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και τον απείλησε γραπτά ότι θα έχει την τύχη του Σαμουέλ Πατί.

«Ο πελάτης μου βίωσε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», εξήγησε ο Ζουλιέν Νταράς, ο δικηγόρος του καθηγητή. «Αναγκάστηκε να σταματήσει τα μαθήματα και αφαίρεσε το όνομά του από το γραμματοκιβώτιό του μέχρι να εντοπίσουν οι αρχές τον άνθρωπο που τον απειλούσε».

Ο 19χρονος έχει λευκό ποινικό μητρώο και κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απειλή θανάτου.  Ο νεαρός απολογήθηκε ότι «έκανε το σχόλιο για πλάκα» προκειμένου να εντυπωσιάσει μια μαθήτρια.

Υπενθυμιζεται ότι πριν από ένα μήνα καταδικάστηκε σε 4μηνη φυλάκιση με αναστολή μια 19χρονη μουσουλμάνα φοιτήτρια βιολογίας που είχε γράψει στο Facebook "καλά του κάνανε του Πατί". Αργότερα ανακάλεσε και δήλωσε ότι ήταν δικαίωμα του καθηγητή να κάνει το μάθημά του όπως έκρινε και ότι η ίδια έκανε το σχόλιο βιαστικά χωρίς να το καλοσκεφτεί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.