Γενί Σαφάκ: Στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων το Oruc Reis

-

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πρόκειται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελόριζο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak». Το δημοσιεύματα αναφέρεται στη συνέχιση των ερευνών του τουρκικού πλοίου που έχει προκαλέσει νέο γύρο έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Για παράταση της τουρκικής NAVTEX, κάνει επίσης λόγο το ίδιο δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η τουρκική NAVTEX θα παραταθεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου, η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ελληνική οδηγία ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX είναι άκυρη, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yeni Safak είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες στην πορεία του Oruc Reis σημειώνοντας ότι θα φτάσει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ακόμη 10 ημέρες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.