Γερμανία: Ήξεις αφήξεις - Μένουμε μέχρι Δεκέμβρη στα περί διαλόγου και μονομερών

-

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις κάλεσε και πάλι την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, αλλά  ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους 27 και που θα ισχύουν μέχρι το... 2021.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είπε συγκεκριμένα τα εξής:

«Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και δτην Κύπρο κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αλλά κατέστη σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία. Το πακέτο το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, αυτό θα αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ».

Σε ερώτηση αν θα συζητηθεί το θέμα με την Τουρκία, απάντησε «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία». Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα.

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.