Γερμανία και ΗΠΑ "βομβαρδιζουν" τον Ερντογάν για Ελλάδα και Κύπρο

-

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο και εν συνεχεία την Αθήνα κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας,  ενώ ακύρωσε δυσαρεστημένος και το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα.  Οι δε ΗΠΑ κάλεσαν πριν από λίγη ώρα ευθέως την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια ενώ νωρίτερα ειχαν εκδώσει δυσμενή ανακοίνωση και για το Ορούτς Ρέις.

Όσον αφορά στον Χάικο Μάας, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είχε κάνει δηλώσεις και στην Λευκωσίία το μεσημέρι. Απόψε, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, δήλωσε:

«Οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση με τον απόπλου του Oruc Reis. Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας φαίνονται αδύνατες στον άμεσο ορίζοντα και στο επιθυμητό χρονικό διάστημα».

Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως «η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «οι προσπάθειες μας, μάς οδήγησαν στο να κάνουμε χώρο για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός».

Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία και την Αθήνα, είπε πως το αντικείμενο των συζητήσεών του με τους δύο εταίρους του στην Ε.Ε., είναι τα επόμενα βήματα.

«Αυτά μας απασχόλησαν στην εξαιρετική συζήτηση που είχαμε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε  ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι Αμερικανοί

Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν σχολιάσει δυσμενώς την NAVTEX της Τουρκίας έξω από το Καστελλόριζο και το βράδυ εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ είπε ειδικά για Βαρώσια τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών προς διευθέτηση. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένουμε να απαιτούμε διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή»

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.