Για εμβόλιο στις αρχές του 2021 μιλά ο υφυπουργός Υγείας – Προς καθολικό κλείσιμο των σχολείων

-

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης διαβεβαιώνει πως στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για τον Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, εξηγώντας ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού», λέει ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προαγοράς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με τη δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων. «Της έγκρισης της συμφωνίας από την Κομισιόν έπεται η αποδοχή ή μη από τα κράτη μέλη εντός 5 ημερών και στη συνέχεια υπογράφεται η συμφωνία», διευκρινίζει ο υφυπουργός.

Εξηγεί ότι η διανομή του εμβολίου προς τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μάχη για τους διασωληνωμένους

 

Με περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως και ακόμη 38 θάνατοι από Covid-19 οι αρχές αποφάσισαν το καθολικό κλείσιμο των σχολείων για να μειωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών. Την ίδια ώρα, νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων καταγράφεται στις ΜΕΘ, καθώς ήδη 336 συμπολίτες μας βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τους γιατρούς να δίνουν αγώνα για να τους σώσουν τη ζωή.

«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και τη μετάδοση του ιού», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, που τέθηκε σε ισχύ.

Οι αρχές παραμένουν σε συναγερμό καθώς στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, με τελικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 825 ενώ 697 στην περιφέρεια Αττικής. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στις περιφέρειες Λάρισας (197), Πέλλας (148) και Μαγνησίας (103).

Κρίσιμη κατάσταση

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά», είπε και επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα», είπε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλλου, μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

Σύμφωνα με την ίδια, «φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος...Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα. Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα»«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη», σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Αυστηροί έλεγχοι μετά τις 21:00 

Το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ερήμωσαν οι δρόμοι και οι κεντρικές πλατείες της χώρας, μόλις ο δείκτης του ρολογιού έδειξε 21:00 την ώρα δηλαδή που άρχισε να ισχύει για πρώτη φορά σε αυτό το lockdown η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες στο πλαίσιο περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βράδια, που η κίνηση ήταν αισθητή, το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας φαίνεται πως πειθάρχησαν στις εντολές για την απαγόρευση κυκλοφορίας, και απέφυγαν να βγουν στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα δεκάδες αστυνομικοί διεξήγαγαν ελέγχους για τους τελευταίους αργοπορημένους που δεν είχαν προλάβει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση ισχύει από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί ενώ οι μετακινήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας, με το αντίστοιχο sms.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 έπειτα από την πρόσφατη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κυρίως του βόρειου τμήματός της. Τα νέα αυτά μέτρα αφορούν συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Τελικά, μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, οι δύο απόψεις που εκφράστηκαν από τους ειδικούς ήταν οι εξής: Η πρώτη άποψη θεωρεί πως πρέπει να κλείσουν πάραυτα όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Η δεύτερη άποψη επιμένει πως πρέπει να κλείσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα που μας έρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπερισχύει η άποψη των λοιμωξιολόγων που εισηγούνται το πλήρες κλείσιμο όλων των εκπαιδευτηρίων της χώρας, με διακοπή των μαθημάτων κάθε βαθμίδας, κάτι που θα σημαίνει πως από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα διακοπεί η λειτουργία των δημοτικών σχολείων αλλά και των νηπιαγωγείων.

Στις 12:00 το μεσημέρι που αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα σχολεία, θα ξεκαθαρίσει και το τί ακριβώς θα γίνει και με τα νηπιαγωγεία της της χώρας, οι οποίοι λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.