Για οδυνηρούς συμβιβασμούς προτιμότερους του πολέμου, μίλησε ο ΥΠΕΞ της Μάλτας

-

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, τόνισε την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, "εν ανάγκη και με οδυνηρούς συμβιβασμούς».

Είπε ότι «για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα) δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, και του εθνικού μας DNA».

«Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας», τόνισε ο κ. Μπαρτόλο και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -Θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική, δηλαδή της στρατιωτικής σύγκρουσης, αυτή θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή. Παρότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε σε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται εκεί θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής. Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος. Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση. Πρέπει να σέβεται ο ένας τον άλλο».

Λιβύη

Ο κ. Μπαρτόλο έκανε έκκληση όλες οι κινήσεις να γίνονται προσεκτικά για να μην υπάρχουν, όπως είπε, απρόβλεπτες συνέπειες:

«Στην περίπτωση της Λιβύης έχουμε ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Όταν απομακρύνθηκε ο Καντάφι, χρόνια πριν, έφυγε ένας πρόεδρος και καταλήξαμε να έχουμε δύο προέδρους, τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Πούτιν. Δε νομίζω ότι αυτό ήταν ο αρχικός σκοπός» είπε.

«Αν δεν κάνει κάτι για το Νότο η ΕΕ, τότε αφήνει στα χέρια άλλων τα νότια σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και όταν αφήνεις στα χέρια άλλων την ασφάλειά σου, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κάνουν πράγματα χωρίς να ζητούν τη γνώμη σου και τη συμμετοχή σου, αλλά στο τέλος θα στραφούν και εναντίον σου».

Πώς θα επιβιώσουν τα μικρά κράτη;

Ο κ. Μπαρτόλο υπενθύμισε πως η Μάλτα είναι το μικρότερο νησί της Μεσογείου στην Ευρώπη, σε μέγεθος όσο η μισή Κέρκυρα ή περίπου το 1/20 του μεγέθους της Ελλάδας με πληθυσμό 450.000.

«Αυτό μας δυσκολεύει, αναλογιζόμαστε πώς θα επιβιώσουμε σε ένα κόσμο ο οποίος έχει καταστεί επικίνδυνος για τις μικρές χώρες», ανέφερε. «Ως το μικρότερο κράτος με συνταγματική υποχρέωση ουδετερότητας, χρειαστήκαμε χρόνια για να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Μάλτα και να μπορούμε να αρνηθούμε τη χρήση της χώρας μας από άλλα κράτη, είτε για τις αεροπορικές δυνάμεις, είτε για το στρατό ή το ναυτικό τους. Αυτό θα το υπερασπιστούμε, δε θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να χρησιμοποιήσει τη δική μας κατά άλλης χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην κατάσταση στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολη, παρότι  κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός:

«Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά. Συνεχίζουν να χάνονται οι θέσεις εργασίας, μόνον τέσσερις ώρες την ημέρα έχουν ηλεκτρικό, το νόμισμά τους αποδυναμώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν και ως εκ τούτου υπάρχει κοινωνική αναταραχή. Οι Λίβυοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους», είπε. «Μια ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη μπορεί πανεύκολα να γίνει κρίση στην Ευρώπη, και η Μάλτα είναι το νότιο όριο της κεντρικής οδού της Μεσογείου και το θέμα αυτό την αφορά ιδιαίτερα», είπε.

Μετανάστες

Όπως ανέφερε, το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφτασαν στη Μάλτα 2.000 μετανάστες, αριθμός πάρα πολύ μεγάλος για την έκτασή της. Έκτοτε και μετά από συνομιλίες, η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 3.500 από το να φτάσουν στη Μάλτα.

«Αν είχαν φτάσει θα είχαμε ανθρωπιστική κρίση. Δεν υπάρχει τρόπος εμείς στη Μάλτα να αντιμετωπίσουμε τέτοια νούμερα», είπε.

Επισήμανε δε πως η μετεγκατάσταση δεν είναι λύση, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πάρει μόνο το 8% των προσφύγων και μεταναστών που αφίχθησαν στη Μάλτα.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Λίβυους για να βρεθεί μια λύση εκεί. Οι Λίβυοι δεν θέλουν να τους διοικούν άλλοι. Θέλουν ενωμένη τη χώρα τους και να διοικείται από Λίβυους. Δική μας δουλειά είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό».

Τέλος, σημείωσε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη με τον κορονοϊό, καθώς εξαιτίας της πανδημίας χάνονται θέσεις εργασίας στις χώρες προέλευσης, στις χώρες διέλευσης αλλά και στις χώρες υποδοχής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης με σοβαρότητα, να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της μετανάστευσης ώστε να μη χρειάζεται να φύγουν απ τον τόπο του οι νέοι. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην πατρίδα τους ή στη βόρεια Αφρική. Να βοηθήσουμε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία να διαχειριστούν τα σύνορά τους χερσαία και θαλάσσια και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων», κατέληξε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.