Γιατί “κόλλησαν” οι δύο εμβολιασμένοι γιατροί στο “Γεννηματάς” – 41 τα κρούσματα

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Προβληματίζονται οι ειδικοί για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Γεννηματάς κόλλησαν κορονοϊό δύο υγειονομικοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, όπως και άλλοι 12 συνάδελφοί τους. Από τους υπόλοιπους 12 υγειονομικούς οι μισοί ήταν εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και οι άλλοι μισοί  είχαν περάσει τη νόσο παλαιότερα. Επίσης κόλλησαν και 27 ασθενείς και συνοδοί σε δύο κλινικές, συνολικά 41 άτομα. Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν ποιος κόλλησε ποιον.

Εξετάζονται δύο ενδεχόμενα: ή να μην τους “έπιασε” το εμβόλιο (δηλαδή να ανήκουν στο 8%-20% που δεν αναπτύσσει επαρκή αντισώματα, ή να τους μεταδόθηκε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά από κανένα εμβόλιο. Επιπλέον, κυκλοφορούν πλέον και άλλες μεταλλάξεις σαν τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη, που δεν έχουν “βαφτιστεί”, αλλά έχουν το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό με αυτήν: διαθέτουν έναν “οπλισμό” για να παρακάμπτουν το ανοσοποιητικό τοίχος.

Δεν είναι γνωστό παράλληλα αν οι πλήρως εμβολιασθέντες υγειονομικοί παρουσίασαν ήπια συμπτώματα ή βαρύτερα. Οι περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες που εμπορεύονται εμβόλια, εξάλλου, το τελευταίο δίμηνο έπαψαν να αναφέρονται σε “πρόκληση ανοσίας” αλλά σε “προστασία από σοβαρή νόσηση”.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδη θεωρεί ότι «υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί αλλά δεν νοσεί σοβαρά». Μαζί του συμφωνεί και ο αναπληρωτής καθηγητής  Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Σίμος Μεταλλίδης

«Τα εμβόλια συμβάλλουν στο να μειώσουν τη σοβαρή νόσο που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μειώνουν τον αριθμό των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό το περιστατικό στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό, μειώνοντας τη βαριά νόσηση. Δεν έχει διαπιστωθεί όμως αν προλαβαίνει και τη μετάδοση», είπε ο κ. Μεταλλίδης. Αυτό είναι πάντως ανησυχητικό, γιατί αν ο εμβολιασμένος κολλήσει και συνεχίζει να μεταδίδει παραμένοντας ο ίδιος ασυμπτωματικός ή ολιγοσυμπτωματικός, οι γύρω του εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca ότι φέρεται να προστατεύει 100% από τη σοβαρή νόσο αλλά το ποσοστό να νοσήσει κάποιος ήπια είναι στο  60%-70%. Επικαλούμενος τις μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου τονίζει ότι τρεις στους 10 που έχουν κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης «μπορεί να νοσήσουν αλλά πολύ ήπια».

«Μπορεί κάποιος να νοσήσει αλλά τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και δεν εισάγεται στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Δεν είναι κάτι που μας ξενίζει αυτό που έγινε στο Γεννηματάς. Είναι ένα πολύ μικρό, αναμενόμενο ποσοστό. Δεν πρέπει να μας θορυβεί. Κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα», δήλωσε o κ. Σμυρνάκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx