Γυναίκα πέραν του χώρου της πολιτικής η πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ;

Ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας

Στα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρεται να έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα τουλάχιστον με «Το Βήμα της Κυριακής», στόχος του Πρωθυπουργού είναι ένα πρόσωπο-έκπληξη και κοινής αποδοχής και προσανατολισμός του είναι να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα μια γυναίκα για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας.

Αυτό κατ’ αρχάς σημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αφήσει το Προεδρικό ύστερα από μία θητεία, σε αντίθεση με τους δύο προκατόχους του, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια που συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των δύο πενταετιών που ορίζει το Σύνταγμα.

Ίσως έχει τη σημασία του ότι το 2015 και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές τότε της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για ΠτΔ. Με βάση το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλη που επικαλείται «ασφαλείς πηγές», στο μυαλό του Πρωθυπουργού είναι να προτείνει, όταν έρθει η ώρα, γυναίκα εκτός πολιτικού συστήματος ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ακόμη και το αν έχει εντοπίσει το πρόσωπο, το γνωρίζει ένας πολύ στενός κύκλος εμπίστων του κ. Μητσοτάκη. Η μυστικοπάθεια του Μαξίμου ως προς την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποδίδεται στην επιθυμία του Πρωθυπουργού να μην δημιουργείται μια συζήτηση ενώ ο κ. Παυλόπουλος έχει ακόμα πέντε μήνες θητείας μπροστά του (είχε εκλεγεί στο αξίωμα τον Μάρτιο του 2015) και ενώ ο ίδιος δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει αν επιθυμεί την ανανέωσή της.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή μιας γυναίκας για το ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι υψηλού συμβολισμού, ενώ σε όρους πολιτικής επικοινωνίας ενδεχομένως να ισορροπεί την απουσία πολλών γυναικών από το κυβερνητικό σχήμα.

Το ποια θα είναι αυτή η γυναίκα-έκπληξη, παραμένει μυστήριο. Τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου κυκλοφόρησαν πιθανότατα για να «καούν». Άλλωστε επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι το πρόσωπο να προέρχεται εκτός πολιτικής σκηνής και θα είναι καθολικής αποδοχής.

Ασφαλώς κανείς δεν ξέρει ποιο πρόσωπο θα συσπειρώνει το πολιτικό σύστημα σε τέσσερις μήνες από τώρα —στην πολιτική αυτό είναι μια αιωνιότητα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι θεσμικά σωστό είναι πρώτα να καθοριστεί ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τον διάδοχο του κ. Παυλόπουλου.

Είναι σαφές ότι τον Μάρτιο, ο Πρωθυπουργός θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους για να εκλέξει ΠτΔ, καθώς θα έχει προηγηθεί τον Δεκέμβριο η συνταγματική αναθεώρηση που θα αποσυνδέει την προεδρική εκλογή με την προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Ωστόσο ο ίδιος επιθυμεί ο επόμενος, εν προκειμένω η επόμενη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι διακομματικής αποδοχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι