Γύρισαν στο μαντρί οι αντάρτες του νότου στην Υεμένη

-
669

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου υπέγραψαν συμφωνία, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη στη νότια Υεμένη.

«Η συμφωνία αυτή θα σημάνει μια νέα περίοδο σταθερότητας στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο πλευρό σας», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την τελετή της υπογραφής, στο Ριάντ. «Είναι ημέρα χαράς για τη Σαουδική Αραβία να βλέπει τους Υεμενίτες ενωμένους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία προβλέπει ότι οι αυτονομιστές του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) θα ενταχθούν στην κυβέρνηση και θα περιληφθούν σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου. Προβλέπεται επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου, ενώ όλες οι στρατιωτικές και οι δυνάμεις ασφαλείας θα τεθούν υπό τις εντολές των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς χαιρέτισε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθειά μας για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου».

Σημειώνεται ότι τουν περασμένο Αύγουστο, οι αυτονομιστές του STC έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Άντεν, στο οποίο είχε καταφύγει η κυβέρνηση της Υεμένης μετά την εκδίωξή της από την Σαναά, το 2014, από τους αντάρτες Χούτι που δουν στη βόρεια Υεμένης. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει τότε ρήγμα στο μέτωπο κατά των Χούτι και υπήρχε κίνδυνος οι συγκρούσεις των αυτονομιστών και των στρατιωτών που παραμένουν πιστοί στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της χώρας.