ΗΠΑ: Σχέδιο νόμου απαγόρευσης πώλησης F-35 σε Άγκυρα

-

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής David Cicilline επιχειρεί και πάλι να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία λόγω των στενών της σχέσεων με τη Ρωσία και την επιθετικότητά της έναντι των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων στην Συρία.

Ο Cicilline προώθησε σχέδιο νόμου που απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά F-35 και υποστηρικτικού υλικού στην Τουρκία μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ να βεβαιώσει ότι «…η Τουρκία δεν πλήττει τα ΝΑΤΟ, ούτε εκθέτει την συμμαχία σε εχθρικούς δρώντες, ούτε πλήττει την ασφάλεια κρατών μελών».

Το σχέδιο νόμου υποστηρίζουν και οι Ρεπουμπλικάνοι Τεντ Γιόχο, Γκας Μπιλιράκις και Ρόμπερτ Άντερχολτ και οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνις, Φρανκ Παλόνε και Τζιμ Μακγκόβερν.

Η Τουρκία θα αγόραζε σταδιακά 116 μαχητικά. Όμως η Τουρκία προκαλεί ανησυχίες. Η τουρκική κυβέρνηση κρατά φυλακισμένο εδώ και πολλούς μήνες τον Αμερικανό πάστορα Andrew Brunson.

Παράλληλα αποφάσισε την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών –αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400, απόφαση που προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στο ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Τουρκία συγκρούονται για την Συρία.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στην Συρία κατά του ΙΚ, αλλά για την Τουρκία οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην τουρκική συμπεριφορά. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για κάθε καθεστώς που προσβάλει τόσο κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακολουθεί πορεία αντίθετη με τα συμφέροντά μας», είπε ο Cicilline.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.