Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα για τις δηλώσεις περί ναζισμού

-

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο έκανε λόγο για «πρακτικές που θυμίζουν Ναζί» από πλευράς Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο και στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμόι Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν εχθρούς, χρησιμοποιώντας αέριο, σφαίρες και φυτοφάρμακα σε βάρος τους, ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά» αλλά και ότι «αναγκάζει τους πρόσφυγες που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος να πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία αφού τους πάρει τα χρήματα, τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους, κάτι που θυμίζει τις πρακτικές των Ναζί».

Ο Ακσόι κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εγείρει επίσης θέματα μειονότητας. Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς ανέφερε πως «η χώρα που για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα». «Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιδόσεις της Τουρκίας στους συγκεκριμένους τομείς» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «επιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτη η επιλογή της να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καταλόγισε στην Ελλάδα πως «μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή. Στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων». «Τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση» κατέληξε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.