Η Διαμαντοπούλου "ενδιαφέρθηκε για τη θέση του Γκουρία και την στηρίξαμε"

-

Η 60χρονη πολιτική μηχανικός,  υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων στην ΕΕ φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Γκουρία στον συντηρητικό ΟΟΣΑ (Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη) και ο Πρωθυπουργός "το είδε θετικά".

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ και όχι το αντίστροφο. Φέρεται ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου  εκδήλωσε ενδιαφέρον για την θέση που θα χηρέψει και έκανε κρούση στου Μαξίμου, το οποίο την ακροάσθηκε. Είχε μια  συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τελικά υποσχέθηκε να την στηρίξει. Η κρούση όμως έγινε από εκείνην και όχι από τον πρωθυπουργό.

Η πρόταση της Διαμαντοπούλου για το σημαντικό αυτό πόστο, ξεσήκωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, για διαφορετικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει αν "Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά" χρησιμοποιώντας το εξής tweet του μάλλον οργισμένου Ανδρέα Λοβέρδου

Ο ΟΟΣΑ είναι διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1961 και εδρεύει στο Παρίσι. Εκπροσωπούνται σε αυτόν 37 αναπτυγμένες χώρες από όλο τον πλανήτη που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αποτελεί διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να διαχειριστεί το «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή του νυν γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ που είναι ο Μεξικανός Χοσέ Άνχελ Γκουρία (κατείχε το αξίωμα από το 2006) αναμένεται να είναι οκτώ. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν την πλειοψηφία, η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου που ήταν Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις (1999-2004) μπορεί και να πάει καλά.

Η απόφαση λαμβάνεται ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό και δίνουν σχετικές κατευθύνσεις στους 37 μόνιμους αντιπροσώπους οι οποίοι απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα. Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο δηλαδή δινεται η μάχη. Το ότι η Διαμαντοπούλου θεωρητικά προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο αλλά προτείνεται από δεξιά κυβέρνηση, καθώς και το γεγονός ότι είναι γυναίκα και πολίτης της ΕΕ, θα προσμετρηθούν στα "συν".

 

 

Οι ακροάσεις των υποψηφίων γενικών γραμματέων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί το τέλος Μαρτίου 2021.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.