Η ελληνική φρεγάτα "Ύδρα" στην "Επιχείρηση Irini" στη Λιβύη

-

Στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία αφορά την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη, συμμετέχει η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.Σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας την Τρίτη, 12 Μαΐου.

Αφού παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στη συνέχεια θα ενταχθεί πλήρως στην επιχείρηση «Ειρήνη», στα τέλη Μαΐου. Πέραν της «Ύδρας», στην ευρωπαϊκή επιχείρηση θα συμμετάσχει και ένα οργανικό ελικόπτερο, καθώς και μία ειδικά εκπαιδευόμενη ομάδα για την εκτέλεση νηοψιών.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη δημιουργία δύναμης επιτήρησης του εμπάργκο όπλων ελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη. Η απόφαση αφορούσε την αναμόρφωση της ήδη υπάρχουσας ναυτικής επιχείρησης «Σοφία», η οποία αποσκοπούσε στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας «λευκής σαρκός».

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε προηγηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαφτάρ και του Στρατού Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Σάρατζ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.