Η Γερμανία δεν συνδράμει τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ

-
In this image from file video provided by UK Ministry of Defence, British navy vessel HMS Montrose escorts another ship during a mission to remove chemical weapons from Syria at sea off coast of Cyprus in February 2014. The British Navy said it intercepted an attempt on Thursday, July 11, 2019, by three Iranian paramilitary vessels to impede the passage of a British commercial vessel just days after Iran’s president warned of repercussions for the seizure of its own supertanker. A U.K. government statement said Iranian vessels only turned away after receiving “verbal warnings” from the HMS Montrose accompanying the commercial ship through the narrow Strait of Hormuz. (UK Ministry of Defence via AP)

Η Γερμανία είναι "συγκρατημένη" έναντι της συγκεκριμένης πρότασης των ΗΠΑ για συμμετοχή σε αποστολή διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ και για αυτό δεν έχει προσφέρει κάποια συνεισφορά σε αυτήν.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και τόνισε ότι "η συνολική προσέγγιση της πολιτικής μας απέναντι στο Ιράν απέχει σημαντικά από την σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ", παρότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τον βασικό στόχο, την διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Η κυρία Ντέμερ, η οποία επανέλαβε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να προκρίνει την οδό της διπλωματίας, διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί "άξιο εξέτασης" το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή και για αυτό βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και κυρίως με την Βρετανία και την Γαλλία.

"Στην διατλαντική Συμμαχία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι αυτό που έκανε το Ιράν είναι πολύ επικίνδυνο, ότι συνιστά παράνομη παρέμβαση στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Έχουμε καταδικάσει από κοινού δριμύτατα την ιρανική συμπεριφορά. Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ είναι μεγάλης σημασίας για την σταθερότητα όλης της περιοχής.

Καλούμε την Τεχεράνη με τον πλέον σαφή τρόπο να απελευθερώσει άμεσα το βρετανικό πλοίο", δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι για την Γερμανία "η προτεραιότητα βρίσκεται στις διπλωματικές προσπάθειες και στην αποκλιμάκωση".

Μας είναι σημαντικό "να συνεχίσουμε τον δρόμο της διπλωματίας, να επιδιώξουμε τις συνομιλίες και με το Ιράν με κάθε σαφήνεια, να πετύχουμε μια αποκλιμάκωση και να εργαστούμε προς την συνέχιση της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Μια συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δυσκολέψει αυτή την πρόθεση, παρότι τον συγκεκριμένο στόχο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τον συμμεριζόμαστε", συνέχισε η κυρία Ντέμερ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.