Η καταιγίδα που τσάκισε την Εύβοια από το δορυφόρο - Ογκώδη σύννεφα έως την στρατόσφαιρα!

-

Οι εικόνες που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, μετά από την επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγόριθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr.) δείχνουν ότι τα σύννεφα πάνω από την Εύβοια στις 3:30 τα χαράματα έφθαναν  σε ύψος τα 12 χιλιόμετρα.

Αυτό σημαινει ότι ξεπέρασαν την τρόπόσφαιρα (η οποία στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος "τελειώνει" στα 10-12 χλμ.) και εκτείνονταν μέσα στην στρατόσφαιρα.  Το σύστημα της κακοκαιρίας διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από πέντε ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

Οι κορυφές των νεφικών σχηματισμών των κυττάρων της καταιγίδας λόγω της πολύ μεγάλης ισχύος της τελευταίας ξεπέρασαν το φυσικό φράγμα της τροπόπαυσης. Το ύψος της βροχής έφτασε την τρομερή ποσότητα των 300 χιλιοστών, που για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει "ανοίγουν οι ουρανοί", ισχυρή βροχόπτωση θεωρείται όταν το ύψος της βροχής φτάνει τα 6 χιλιοστά την ώρα και στις συνήθεις καταιγίδες το ύψος φτάνει τα 20 χιλιοστά. Θεωρούνται δε αυτές που ξεπερνούν τα 20 χιλιοστά σπάνιο φαινόμενο και καταστροφικό και θανατηφόρο επειδή προκαλεί πλημμύρες.

Τα 300 χιλιοστά βροχής  μέσα σε πέντε ώρες είναι τρομακτικά. Όπως είπαν μετεωρολόγοι, τόσο νερό ρίχνει όλο το χειμώνα στην Αθήνα

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.