Η Pitsos έκλεισε στην Ελλάδα και πάει ΤΟΥΡΚΙΑ,… εμείς κόντρα πολιτικών!

-

Πολιτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες για το τέλος του εργοστασίου της BSH/Pitsos στην Ελλάδα. «Από εταν έγινε γνωστή η επιστολή της ΠΟΕΜ στον Πρωθυπουργό σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της BSH/Pitsos στην Ελλάδα, ξεκίνησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλικών τους ΜΜΕ ένας πόλεμος λάσπης και μαύρης προπαγάνδας ενάντια στην Kυβέρνηση» γράφει το παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ.

Κατηγορεί δε την Κουμουνδούρου είτε για κοντή μνήμη είτε πως εκτιμά πως οι υποστηρικτές της έχουν πολύ κοντή μνήμη. Υπενθυμίζει δε πως η απόφαση του ομίλου να μεταφερθεί εκτός Ελλάδας είναι γνωστή η ήδη από το 2017. «Η αντίστροφη μέτρηση για την Pitsos ξεκίνησε το 2011, όταν ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, προερχόμενος από τον Σύριζα, κατάφερε να μπλοκάρει μέσω του δημοτικού συμβουλίου την ανέγερση του εργοστασίου σε έκταση που είχε αγοράσει από το 2009 η εταιρεία» προσθέτουν.

Παράλληλα, αναφέρουν πως τότε η Pitsos ξεκίνησε να μεταφέρει σταδιακά την παραγωγή της σε Τουρκία και Πολωνία και πως τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους και δεν απάντησε ποτέ. «Η τότε Κυβέρνηση αδράνησε και αδιαφόρησε ακόμη και την ύστατη στιγμή και ως εκ τούτου η κατάσταση κατέστη μη αναστρέψιμη πολύ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι ξεκάθαρο επομένως, ότι οι λόγοι της οριστικά προαναγγελθείσας από το 2017 μεταφοράς του εργοστασίου εκτός Ελλάδας ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση» αναφέρουν μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια σημειώνει πω αντί να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει το δάχτυλο μέσω fake news, επιχειρώντας να συνδέσει την απόφαση του 2017 για αποχώρηση της Pitsos και την παγκόσμια ύφεση του 2020 με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα η Αναπληρώτρια Tομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θ. Τζάκρη είχε δηλώσει για τη μεταφορά του εργοστασίου της PITSOS στην Τουρκία: «Το 2012 με βάση το Νόμο 4072, που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της SIEMENS να ρυθμίσουν οριστικά τις διαφορές τους, λόγω της ανάμιξης της τελευταίας σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις σχετικές ευθύνες που προέκυπταν βάσει του αστικού και του ποινικού δικαίου, η γερμανική πολυεθνική SIEMENS ανέλαβε την υποχρέωση μεταξύ άλλων να επενδύσει 100 εκατ. € εντός του 2012 στο εργοστάσιο της PITSOS στο Ρέντη προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερους από 600 εργαζόμενους και να επενδύσει 60 εκατ. € προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα οδηγούσε στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».
Η ίδια εξηγεί πως μετά την ψήφιση του νόμου που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της SIEMENS ο αρμόδιος Υπουργός όφειλε να επιδιώξει την εκτέλεση των συμβατικών όρων και την εφαρμογή του νόμου και πως κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ.

«Την PITSOS στην Τουρκία την έστειλε η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκ μέρους του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών επί διακυβέρνησης Σαμαρά που ισοδυναμούσε νομικά με άφεση χρέους, εφόσον οδήγησε στην απαλλαγή της SIEMENS να υλοποιήσει την επένδυση που χρωστούσε και το γεγονός αυτό οδήγησε σε αργό θάνατο το εργοστάσιο της PITSOS και χθες απλά με την ανακοίνωση μεταφοράς του εργοστασίου στην Τουρκία, μια πράξη υψηλού αρνητικού συμβολισμού για την χώρα μας, ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση» ανέφερε. Τέλος, κατηγορεί τη «φιλοεπενδυτική» ΝΔ πως χάνει ακόμη και τις παλιές επενδύσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.