Η Τουρκία αφεντικό των Αζέρων: Αν θέλετε ειρήνη, θα με δείτε σαν μεγάλη δύναμη

-

Η Άγκυρα ζήτησε σήμερα τετραμερή για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι αν θέλουν οι "άλλοι" ειρήνη, προϋπόθεση είναι να κάτσει στο τραπέζι ως "ίση και όμοια" με τη Ρωσία. Ζήτησε να συμμετάσχει με το έτσι θέλω στις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε να οργανωθούν τετραμερείς συνομιλίες για να βρεθεί μια λύση, γιατί «αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς, η Τουρκία, στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, οπότε είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό», είπε αναφερόμενος στην μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του Αζερμπαϊτζάν από την έναρξη των συγκρούσεων, όπως εξάλλου (αλλά κρυφά και πιο σεμνά) στον προηγούμενο τετραετή πόλεμο για το Καραμπάχ, ουσιαστικά χειραγωγεί την κυβέρνηση των Αζέρων και επιδιώκει να επιβληθεί ως υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς, παντοιοτρόπως, ακόμα και ρίχνοντας καθημερινά λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων στην περιοχή. Η ειρήνευση θα φανεί ως δικό της έργο αφου εκμαιεύσει μερικές υποχωρήσεις στην περίμετρο του Καραμπάχ από τους Αρμενίους και τους Ρώσους.

Το κάλεσμα της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού με τετραμερή» ανακοινώθηκε όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε μια συνάντηση με τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.