Quantcast
Η Τουρκία για "Τσεσμέ": Κι εσείς βγάλατε "Ναυτίλο" και "Aegaeo", δεν θέλετε τον διάλογο - slpress.gr

Απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ στο Αιγαίο δίνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πηγές του τουρκικού υπουργείου κατηγορούν την Ελλάδα ότι συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και ρητορική.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές,  πραγματοποίησε πολλές ενέργειες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της», αναφέρουν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Και συνεχίζουν:

«Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο  “Ναυτίλος”, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων, ενώ ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο “Aegaeo” μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να καθιστά η Ελλάδα σαφές με Navtex, που εκδόθηκε στις 18η Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.

«Ομοίως ανακοίνωσε άσκηση υποβρυχίων με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, όπου περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη, και όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι εκείνος που αυξάνει την ένταση είναι η Ελλάδα»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συνεχίζει στην άτυπη ανακοίνωση ότι «παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διερευνητικων επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.

»Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Παρακολουθούμε μετά λύπης και εκπλήξεως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,  τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ελλάδας με σκοπό να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν θέλει τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», συνεχίζουν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Κίνα παραδέχτηκε απώλειες στις συγκρούσεις με την Ινδία στα Ιμαλάια

Το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ –συνεχίζει η ανακοίνωση– διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες, οι οποίες δεν διεξάγονται στο βυθό, και πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.