Η Βουλγαρία θα τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων;

-

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Σόφια υποστηρίζει τα Σκόπια στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη "Βόρεια Μακεδονία" να τηρεί τις συμφωνίες που έχει κάνει με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προχώρησε στη σχετική δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής.

«Σύμφωνα με το ένατο άρθρο (του τελικού εγγράφου), η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις δεσμεύσεις των εταίρων από τα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με τη συνεργασία στην περιοχή και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, και τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμογή διμερών συμφωνιών, καλές γειτονικές σχέσεις και επίτευξη των απτών αποτελεσμάτων, καθώς και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συνθήκης Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία έχουν μεγάλη σημασία σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις από τα Σκόπια κατά της Βουλγαρίας πιθανώς εξηγούνται από το γεγονός ότι στη χώρα προετοιμάζονται για εκλογές. «Συνήθως τότε δίνεται έμφαση στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό. Πραγματοποιήθηκαν όμως απαράδεκτες δηλώσεις προς τη χώρα μας. Ιδιαίτερα πόνεσα όταν άκουσα ότι η Βουλγαρία υπήρξε μια φασιστική χώρα, η οποία δεν έσωσε τους Εβραίους της Μακεδονίας, παρά μόνο τους Εβραίους της Βουλγαρίας. Πρόκειται για χλευασμό στο κατόρθωμα της Βουλγαρίας, του λαού της Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, των ανθρώπων οι οποίοι ξάπλωναν στις ράγες για να εμποδίσουν τα τρένα με πάνω από 50.000 Εβραίους να φύγουν από τη Βουλγαρία» τόνισε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι όλες οι διεθνείς εβραϊκές επιτροπές και οργανώσεις αναγνωρίζουν αυτό το κατόρθωμα της «μικρής Βουλγαρίας».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα επιμείνει στην τήρηση της Συνθήκης. «Ναι, τους υποστηρίζουμε, επιμένουμε όμως στην (αναγνώριση) της Ιστορίας. Το έχουμε δηλώσει στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας» επισήμανε ο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η Βουλγαρία από την πλευρά της, έχει κάνει τα πάντα για την ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στην Ε.Ε. Σήμερα όλα βρίσκονται στα χέρια της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συνθήκη, η Βουλγαρία προτίθεται να ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε στο επίπεδο της διπλωματίας. Εάν κάποιος αποκλίνει από αυτό το έγγραφο σε οποιοδήποτε κεφάλαιο, η Βουλγαρία δεν θα το δεχτεί. Επομένως, τους είπα ότι τα πάντα εξαρτώνται από εσάς. [...] Έχουμε δηλώσει τους όρους μας για την ένταξή τους στην Ε.Ε.. Δεν είναι εθελοντισμός: Αν κάτι δεν σας αρέσει, τότε δεν υπάρχει και πρόσκληση. Μήπως δεν τους υποστηρίξαμε; Ήμασταν οι πρώτοι που τους υποστηρίξαμε στο ΝΑΤΟ. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες; [...] Τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, θα μπορούσα να τους δώσω μια αδελφική συμβουλή: Να μη θέσουν αδύνατες προϋποθέσεις απέναντί μας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.