Quantcast
Ιαπωνία: Αρνείται συμμετοχή στη ναυτική επιτήρηση στο Ορμούζ - slpress.gr

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα ενταχθούν στην αποστολή υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ για την προστασία εμπορικών πλοίων που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ και άλλες θαλάσσιες οδούς καίριας σημασίας στη Μέση Ανατολή, πάντως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις αναπτύξει στην περιοχή ανεξάρτητα, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί η εφημερίδα Yomiuri.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τη συμμετοχή των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων στον συνασπισμό που θέλει να δημιουργηθεί αυτή των ΗΠΑ, της χώρας που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο της Ιαπωνίας, λόγω του ότι διατηρεί ακόμη σχέσεις με το Ιράν, σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, η Γιομιούρι αναφέρει πως το Τόκιο μελετά ένα σχέδιο που προβλέπει να αναπτυχθούν πλοία του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού για να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών σε περιοχές γύρω από το Στενό του Ορμούζ και στη θαλάσσια οδό του στενού Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ανάμεσα στην Υεμένη, το Τζιμπουτί και την Ερυθραία.

Σκοπεύει επίσης να συμπεριλάβει το Στενό του Ορμούζ στα πεδία δραστηριότητας των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων, με προϋπόθεση όμως ότι το Ιράν θα το εγκρίνει, κατά το δημοσίευμα. Το Ιράν καταγγέλλει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να σχηματιστεί ο συνασπισμός αυτός. Λέει πως οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να προστατεύουν μόνες την περιοχή και μπορούν να συνάψουν σύμφωνο μη επίθεσης.

Το Τόκιο αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου του, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εντός του μήνα, σημειώνει η Γιομιούρι. Ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας έχει θορυβηθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία αλλά και τη σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατηγόρησαν την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Βρετανία έγινε τον περασμένο μήνα ο πρώτος σύμμαχος των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιάζουν πιο διστακτικές ως προς αυτό, καθώς εκφράζουν τον φόβο πως έτσι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι