Ινδονησία: Ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των νεκρών

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 7,5 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την Ινδονησία αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, με τουλάχιστον 1.234 νεκρούς στο νησί Σουλαουέσι, όπου η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει τις λεηλασίες.

«Ο τελευταίος διαθέσιμος απολογισμός ήταν 1.234 νεκροί», έναντι 844 προηγουμένως, επεσήμανε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκόρχο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο σεισμός, που έπληξε την Παρασκευή την πόλη Πάλου, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι στις δυτικές ακτές του Σουλαουέσι, έχει προκαλέσει επίσης τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.

Αν και οι αρχές της Ινδονησίας αρχικά επέτρεπαν στους πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα και να παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς καθυστερούσε η διανομή βοήθειας, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα 35 ανθρώπους επειδή έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρήματα, ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις λεηλασίες.

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες. Άνθρωποι ψάχνουν στα ερείπια οτιδήποτε μπορούν να ανασύρουν από τα υπάρχοντά τους, ενώ άλλοι περιμένουν υπομονετικά να πάρουν νερό, χρήματα ή βενζίνη τα οποία διανέμει ο στρατός.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών. Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε μια μακάβρια ανακάλυψη μέσα σε εκκλησία στο κέντρο του Σουλαουέσι: «Εντοπίστηκαν συνολικά τριάντα τέσσερα πτώματα», δήλωσε η Αούλια Αριάνι εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η ακριβής ηλικία των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί, όμως πρόκειται για μαθητές μιας θεολογικής σχολής.

Αρχικά οι 86 νεαροί που συμμετείχαν σε μια ομάδα μελέτης της Βίβλου στο κέντρο εκπαίδευσης της εκκλησίας της Τζονούγκε θεωρούνταν αγνοούμενοι. Η τύχη όσων δεν εντοπίστηκαν σήμερα δεν είναι γνωστή προς το παρόν. Η ορεινή περιοχή Σίρι Μπιρομάρου, νοτιοανατολικά του Πάλου, είναι δύσβατη και οι διασώστες πρέπει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση για να φτάσουν στα θύματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.