ΗΠΑ: Δεν θέλουμε κλιμάκωση στη Λιβύη -Μετά τις απειλές Σίσι και τον ετοιμοπόλεμο Σάρατζ

-

Μετά την ανοιχτή προειδοποίηση του Προέδρου της Αιγύπτου ότι θα επέμβει στρατιωτικά αν απειληθεί η ανατολική Λιβύη (δηλαδή ο Χάφταρ), οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση περί αποκλιμάκωσης.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αναφέρει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη -από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευθούν στην κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να στηριχθούμε στην πρόοδο που σημειώθηκε μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου».

Η Αίγυπτος είχε προτείνει περίπου προ μηνός κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και διάλυση των λιβυκών πολιτοφυλακών αλλά και την απόσυρση των ξένων μισθοφόρων. Το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τον στρατάρχη Χάφταρ, όχι όμως από τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και από την Άγκυρα. Προ τριών ημερών ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανήγγειλε ότι ο αιγυπτιακός στρατός είναι ετοιμοπόλεμος και θα επέμβει στην Λιβύη αν αυτό του ζητηθεί από τη μόνη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας -εννοεί το Κοινοβούλιο στην ανατολική Λιβύη και τον Χαλίφα Χάφταρ. Σε αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, του Σάρατζ, απάντησε "κι εμείς ετοιμοπόλεμοι είμαστε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.