Quantcast
ΗΠΑ: Προβληματισμός των Ρεπουμπλικάνων για τις τελευταίες εξελίξεις - slpress.gr

Σε μία κατάσταση πολιτικού συναγερμού τέθηκαν χθες το πρωί οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, σχετικά με την καταγγελία του ανώνυμου πληροφοριοδότη, σύμφωνα με την οποία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πιέσει μία ξένη κυβέρνηση αναφορικά με την διενέργεια έρευνας για πολιτικό του αντίπαλο, ενώ στην συνέχεια έγινε προσπάθεια απόκρυψης του συμβάντος, σύμφωνα με το POLITICO.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι συντηρητικός και συνήθως συμμαχεί με τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε ότι “δεν θα ήταν ευτυχισμένος” να μάθει ότι ο Λευκός Οίκος περιορίζει την πρόσβαση σε αρχεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου.

Από την μεριά του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γουίλ Χαρντ από το Τέξας, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί δήλωσε πως “υπάρχουν πολλά στοιχεία στην καταγγελία του πληροφοριοδότη, τα οποία είναι ανησυχητικά”. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υπαναχώρησαν των αρχικών δηλώσεών τους. Ο Τζόνσον δήλωσε πως είχε ακούσει από τον Λευκό Οίκο ότι η σύνοψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που δημοσιοποιήθηκε προχθές ήταν συνολική και ότι “οι ανησυχίες του είχαν ικανοποιηθεί.”

Παρά το γεγονός ότι ο Χαρντ είχε μία ουσιαστική ευκαιρία να ανακρίνει τον υπηρεσιακό Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κατάθεσης που έδωσε ο απόστρατος ναύαρχος Μαγκουάιρ ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ίδιος δεν έκανε κάποια άλλη δήλωση στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η οποία να διεύρυνε τον βαθμό της ανησυχίας που είχε εκφράσει στην πρώτη δήλωσή του.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου παρέμειναν σιωπηλοί, υπογραμμίζοντας την απέχθειά τους για την εξελισσόμενη κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της προεδρίας Τραμπ. Παρά το γεγονός, ότι μερικοί Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να ρίξουν λίγο φως στις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Τραμπ, εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μία πολιτική ρήξη μαζί του.

Μία σειρά από Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους σχετικά με την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου κι αναφορικά με την Ουκρανία. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ την χαρακτήρισε ως “προβληματική”. Ο συνάδελφός του, Γερουσιαστής Πατ Τούμι την χαρακτήρισε ως “ανάρμοστη.”

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Τέρνερ δήλωσε: “Θέλω να πω στον πρόεδρο, ότι αυτό δεν είναι εντάξει. Αυτή η συζήτηση δεν είναι εντάξει”. Ωστόσο, ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν αισθάνονται άνετα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμπαρατάσσονται με τους Δημοκρατικούς (παρά το γεγονός ότι ο Ρόμνεϊ δεν απέρριψε πλήρως την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ).

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κινητοποιούνται ζητώντας την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μέχρι τώρα, οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι (η υπόθεση του τηλεφωνήματος) οριοθετεί κάποιο πλημμέλημα ή την διάπραξη μιας ποινικής πράξης που να οδηγεί σε παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Αμερικανικές επιθέσεις στην Συρία κατά ιρανικών στόχων... Κλιμάκωση

“Κανένας δεν μου έδειξε κάποιο νόμο, ο οποίος παραβιάστηκε,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ από την Φλόριντα σε μία συνέντευξή του. “Αν θα έλεγα πράγματα με τον τρόπο που τα είπε ο ίδιος; Όχι δεν θα τα έλεγα. Εντάξει; Αλλά ο άνθρωπος αυτός εκλέχθηκε πρόεδρος. Αφήστε τον να είναι πρόεδρος,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Σκοτ κι ο Τζόνσον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των λίγων Ρεπουμπλικάνων που θέλουν να μιλούν για την υπόθεση της καταγγελίας του πληροφοριοδότη, η οποία περιέχει ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τραμπ “χρησιμοποίησε την εξουσία του προεδρικού γραφείου ζητώντας την παρέμβαση μιας ξένης χώρας στις προεδρικές εκλογές του 2020″. Ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που προκαλεί έκπληξη, ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν διαβάσει την καταγγελία του πληροφοριοδότη μέχρι χθες το απόγευμα, καθώς οι εργασίες της Γερουσίας διακόπτονταν για ένα δεκαπενθήμερο.

Μεταξύ αυτών, ο Ρόμνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε το αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος προχθές, ως “ουσιαστικά προβληματικό”. “Το έχω ζητήσει, αλλά δεν το έχω δει ακόμη,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Τζον Θουν. “Ελπίζω ότι [θα το διαβάσω]. Πρέπει να πάρω το τρένο προς τα βόρεια και θα το διαβάσω [καθώς θα ταξιδεύω]”, εξήγησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από χθες, αντιμετωπίζοντας μία δραματικά εξελισσόμενη πολιτική καταιγίδα, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ φαίνεται να είναι αμετακίνητος στις θέσεις του.

Ο ΜακΚόνελ έχει τηρήσει μία σκληρή στάση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις “αντιθέσεις” που προέκυψαν από την εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, με το ενδεχόμενο της προεδρικής παραπομπής να πλανάται πάνω από την Ουάσινγκτον, ο ίδιος φέρεται να σκληραίνει ακόμη περισσότερο την στάση του, μιλώντας ακόμη λιγότερο με τους γερουσιαστές, αλλά και τους δημοσιογράφους.

Ο ΜακΚόνελ μιλάει πολύ λιγότερο για τις προθέσεις και τις δικές του απόψεις, αναφορικά με μία πολιτική απειλή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την προεδρία του Τραμπ, αλλά και την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους περίπου δώδεκα γερουσιαστές.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα, ο ΜακΚόνελ απέρριψε την κριτική που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση ενός αντιγράφου μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι: “είναι αστείο να σκεφτεί κάποιος ότι [αυτό] βρίσκεται κοντά σε ένα παράπτωμα που οδηγεί σε παραπομπή.”

“Έχω διαβάσει την σύνοψη του τηλεφωνήματος. Αν αυτό ‘είναι το σημείο έναρξης’ της διαδικασίας παραπομπής για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιμένουν ήδη παρά πολλά [ξεπερνώντας αυτό που υπάρχει], ανέφερε ο ΜακΚόνελ σε ανακοίνωσή του.

Η Ιαπωνία άργησε, αλλά παρέλαβε 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer

Τα σχόλια του ΜακΚόνελ ακολουθούν την κίνησή του να επιτρέψει στην Γερουσία την ψήφιση ενός μη δεσμευτικού μέτρου την Τρίτη, το οποίο συνιστούσε στην κυβέρνηση Τραμπ να δημοσιοποιήσει την καταγγελία του πληροφοριοδότη για την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου απέναντι στους ξένους ηγέτες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή, οι επιτροπές αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κογκρέσου.

Οι έμπιστοι του ΜακΚόνελ δηλώνουν ότι επιτρέποντας την ψηφοφορία, ο ίδιος ξεπέρασε ανώδυνα, την προσοχή που θα προκαλούσε μία κίνηση της Γερουσίας για την απαγόρευση δημοσιοποίησης της καταγγελίας του πληροφοριοδότη. Η καταγγελία βρίσκεται από προχθές στο Κογκρέσο.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί σχολιάζουν ότι η κίνηση του ΜακΚόνελ να επιτρέψει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το παραπάνω μέτρο, ήταν απόδειξη ότι ο ίδιος αισθάνεται την σοβαρότητα των ζητημάτων γύρω από την συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι το ίδιο σίγουροι.

“Ο ΜακΚόνελ έχει πάγο στις φλέβες του. Δεν έχω ξαναδεί κάποιον σαν αυτόν,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ από την Βόρεια Ντακότα, που βρέθηκε δίπλα στον ΜακΚόνελ για εννέα μήνες. “ [Ο ΜακΚόνελ] βλέπει όλη την εικόνα και δεν πανικοβάλλεται,” τόνισε ο γερουσιαστής σχολιάζοντας την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο ΜακΚόνελ έχουν αναπτύξει μία πραγματική συνεργασία κατά την τελευταία διετία, παρά την περιστασιακή κριτική που ο ΜακΚόνελ έχει δεχτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για την μη κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), αλλά και για την μη κατάργηση της προληπτικής διαδικασίας που εμποδίζει την προώθηση ενός νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Γερουσίας (filibuster).

Οι δύο άντρες συνομιλούν συχνά σχετικά με νομοσχέδια, διορισμούς, αλλά και ψηφοφορίες στην Γερουσία, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί συχνά τον ΜακΚόνελ ως έναν στενό πολιτικό σύμβουλό του. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο πρόεδρος Τραμπ και ο ΜακΚόνελ έχουν συζητήσει το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από την Ουκρανία.

Σημείωση: Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει ως κεντρικό προεκλογικό στόχο τους την διατήρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Γερουσίας, από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Μαζί με τον κεντρικό αυτό στόχο θα επιδιωχθεί και η επιστροφή τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ΜακΚόνελ έχει συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης που έχει αναλάβει απέναντι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κι με δεδομένη την κοινοβουλευτική του εμπειρία θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του, προκειμένου να αποτρέψει απρόβλεπτες εξελίξεις για τον πρόεδρο Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.