ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν ηλεκτρονικά τα αρχεία των Δημοκρατικών

-

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν ηλεκτρονικά τα αρχεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) το 2016 και δεν στηρίχτηκαν μόνο στα ευρήματα μιας ιδιωτικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τα όσα συμπεριέλαβαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, σε δικαστικό έγγραφο για την υπόθεση του Ρότζερ Στόουν. Το έγγραφο αυτό που κατατέθηκε χθες στο δικαστήριο, σύμφωνα με το “Politico.”

Ο εισαγγελείς αντικρούουν τον ισχυρισμό που έχει διατυπώσει ο Στόουν σύμφωνα με τον οποίο, οι ίδιοι στηρίχτηκαν “σε μία ελλιπή και χωρίς αποδείξεις αναφορά” της εταιρίας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, ενώ “δεν συνέλεξαν άμεσα, κάποιες αποδείξεις για την ηλεκτρονική υποκλοπή σε βάρος της DNC”. O Στόουν είναι έμπιστος σύμβουλος του Τραμπ εδώ και πολλά χρόνια, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ψευδορκίας έναντι του Κογκρέσου, κατηγορίες για την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, αλλά και για την χειραγώγηση μαρτύρων.

Η DNC είχε αρχικά προσλάβει την CrowdStrike για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το 2016, ενώ επικαλέστηκε τα ευρήματα της εταιρίας, όταν κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την επίθεση αυτή. Τόσο ο Στόουν, όσο κι άλλοι έχουν ισχυριστεί από τότε, ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν αποδείξει ανεξάρτητα -από τα ευρήματα της ιδιωτικής εταιρίας- την ενοχή της Ρωσίας. Έτσι, ο Στόουν απαίτησε το σύνολο της αναφοράς της CrowdStrike σχετικά με την υπόθεση της DNC.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Ουάσινγκτον Τζέσι Λιου, που ανέλαβαν την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, άρχισαν να ερευνούν σε βάθος τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ, ενώ χαρακτήρισαν ως “λανθασμένους” τους ισχυρισμούς του Στόουν. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν παραθέσει λεπτομέρειες, επισημαίνουν ότι έχουν συλλεχθεί αποδείξεις με ανεξάρτητο τρόπο, για την εμπλοκή των Ρώσων, με συνέπεια την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 12 Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων σε σχέση με την υποκλοπή των ηλεκτρονικών αρχείων της DNC.

Το FBI φέρεται να γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2015, επτά μήνες πριν από την πρόσληψη της CrowdStrike από την DNC, ότι μία ομάδα χάκερς που είχαν σχέσεις με την Ρωσία παραβίασε τα ηλεκτρονικά αρχεία της DNC, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times,” ενώ το FBI όπως αναφέρθηκε στο ίδιο δημοσίευμα προσπάθησε να προειδοποιήσει σχετικά τους Δημοκρατικούς.

Η απαγγελία κατηγοριών από τον Μάλερ σε βάρος των Ρώσων ηλεκτρονικών κατασκόπων, που κατηγορήθηκαν για την παραβίαση των ηλεκτρονικών αρχείων της DNC, της Προεκλογικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και του προέδρου της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα, συνοδεύονταν από εγκληματολογικές αποδείξεις, αλλά και την (ηλεκτρονική) καταγραφή συγκεκριμένων ενεργειών (από την έρευνα και την υποκλοπή ηλεκτρονικών φακέλων), όπως επίσης και για τις εσωτερικές επικοινωνίες των χάκερς με Αμερικανούς πολίτες.

Ο Ρότζερ Στόουν φέρεται να είναι ένας από τους Αμερικανούς που είχε επικοινωνία με τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούσε (Guccifer 2.0). Πρόκειται για ένα μη υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, με αποστολή την “διασπορά” των ηλεκτρονικών φακέλων που είχαν υποκλαπεί.

Από την μεριά τους, οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν παρουσίασαν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλέξει για την υποκλοπή στον Στόουν και κατά την διάρκεια της διαδικασίας εντοπισμού τους, καθώς αυτά, δεν σχετίζονται με την υπόθεσή του. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η πιο πιθανή αιτία που οδήγησε στην λήψη αποφάσεων για την έκδοση 18 ενταλμάτων έρευνας στην οικία του Στόουν μέσα στο 2019, είχε να κάνει με τις επικοινωνίες που είχε ο ίδιος, τόσο με τον Gussifer 2.0 όσο και με τα WikiLeaks που δημοσιοποίησαν το υλικό της ηλεκτρονικής υποκλοπής που έγινε σε βάρος της DNC.

“Ο ισχυρισμός του Στόουν ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν άλλες αποδείξεις, δεν είναι μόνο μη σχετικός με την διαδικασία, αλλά και λανθασμένος. Συνεπώς, οι εισαγγελικές αρχές επιθυμούν να διορθώσουν την οποιαδήποτε παρανόηση,” έγραψαν σχετικά οι εισαγγελείς.

Η χθεσινή κατάθεση δικαστικού εγγράφου από τους εισαγγελείς, είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, με τους εισαγγελείς να διαψεύδουν άμεσα τον ισχυρισμό του Στόουν, ότι η Ρωσία ίσως να μην είναι υπεύθυνη για την υποκλοπή των ηλεκτρονικών αρχείων της DNC.

Τον ισχυρισμό αυτό έχει υποστηρίξει στο παρελθόν κι ο πρόεδρος Τραμπ. Τον Μάιο, ο Στόουν κατέθεσε ένορκες καταθέσεις από πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών που συμφώνησαν μαζί τους ότι η Ρωσία δεν είναι πιθανό να ήταν η πηγή των φακέλων υποκλοπής από την DNC. Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις η “ροή” των ηλεκτρονικών φακέλων που είχαν υποκλαπεί, μπορεί να έγινε από τις ΗΠΑ. Στις καταθέσεις έγινε επίκληση ηλεκτρονικών ιχνών, αλλά και ώρας ζώνης.

Ο Ρότζερ Στόουν υποστήριξε ότι στην περίπτωση που ο ισχυρισμός εμπλοκής της Ρωσίας στις υποκλοπές είναι λάθος, τότε, δε νομιμοποιείται και η έκδοση των ενταλμάτων για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Ωστόσο, οι εισαγγελείς απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς του Στόουν στο σύνολό τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.