Quantcast
Ισπανία: Ρήγμα στη Δεξιά... πρόταση συνεργασίας με Σάντσεθ - slpress.gr

Η πρόταση του δεξιού προέδρου της Γαλικίας Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ να προτείνει στον πρόεδρο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο να σχηματίσουν κυβέρνηση “Μεγάλης Συμμαχίας”, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η δήλωση του Φεϊχόο πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού Onda Cero, τη στιγμή που ο Κασάδο σε εκδήλωση στο Τολέδο προωθούσε σε μέλη του κόμματος την ιδέα της ενιαίας ισπανικής δεξιάς, που θα συγκεφαλαιώνει και τις τρεις παρατάξεις της, το ΡΡ, τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox.

Η ιδέα της ενιαίας δεξιάς, μαζί με το Vox, δεν αρέσει σε πολλά στελέχη του ΡΡ και ο ίδιος ο Φεϊχόο έχει εκφράσει την ανοικτή αντίθεσή του, όπως πρόσφατα έκανε μέσω της εφημερίδας La Voz de Galicia. Στη χθεσινή του συνέντευξη πήγε ακόμη μακρύτερα, καλώντας τον Σάντσεθ να μην εμπιστευθεί τους αριστερούς Podemos–με τους οποίους άλλωστε οι διαβουλεύσεις για στήριξη της κυβέρνησής του έχουν αποτελματωθεί–και να προτείνει ένα σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας στο ΡΡ. «Θα επέλυε πολλά προβλήματα στην Ισπανία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλικίας.

Βέβαια, στην ίδια συνέντευξη ο Φεϊχόο στηλίτευσε τη «σκόπιμη αποτυχία» των διερευνητικών διαβουλεύσεων του Σάντσεθ, οι οποίες διεξάγονται σε επίπεδο στελεχών κομμάτων κι όχι των αρχηγών τους, που κατά τον ίδιον σκοπό έχουν να εκβιάσουν τις εξελίξεις, ώστε οι πάντες να αποδεχθούν στο τέλος να σχηματίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός μία δική του, μονοκομματική, κυβέρνηση.

«Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Στην ουσία, εκείνο που λέει ο Φεϊχόο είναι πως ο Πέδρο Σάντσεθ δεν κάνει τίποτε για να βγούμε από το πολιτικό αδιέξοδο και να επιλύσει την προβληματική κατάσταση που βιώνει η χώρα», ήταν η πρώτη αντίδραση από πηγές της ηγεσίας του ΡΡ.

Με την πρόταση του Φεϊχόο συμφωνούν κι αρκετά βαρύνουσας σημασίας στελέχη του ΡΡ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα της δεξιάς-ακροδεξιάς. Όπως ο επικεφαλής του κόμματος στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) Αλφόνσο Αλόνσο, αλλά κι εν μέρει και ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας Χουάνμα Μορένο , του οποίου η αυτόνομη Περιφέρεια πρώτη εφάρμοσε το σύστημα της συγκυβέρνησης με τη στήριξη του Vox και ήδη δέχεται τις πιέσεις των ακροδεξιών. Ο Μορένο έχει επίσης συζητήσει με τον Κασάδο ποιο θα πρέπει να είναι «το πιο θεσμικό προφίλ» που θα πρέπει να επιδιώξει το κόμμα.

Εξετάσθηκε από ψυχίατρο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ωστόσο, παρ’ όλο που τα στελέχη αυτά συμφωνούν με τον Φεϊχόο, επισημαίνουν πως επί του παρόντος δεν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και το Λαϊκό Κόμμα, όσο κι εάν αυτό θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.