Ισραηλινά συστήματα Trophy για τα αμερικανικά άρματα (vid.)

-

Η τεράστια σημασία που έχουν αποκτήσει τα συστήματα ενεργητικής προστασίας των τεθωρακισμένων στο ύγχρονο πεδίο της μάχης είναι γνωστή.

Όλες οι χώρες που διαθέτουν σοβαρή αμυντική βιομηχανία έχουν αποδυθεί σε μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία που συνεργάζεται με ουκρανική εταιρία…

Ο Αμερικανοί αναζητούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το κατάλληλο σύστημα για να το ενσωματώσουν – ολοκληρώσουν στα τεθωρακισμένα τους, κυρίως στα ΤΟΜΑ Stryker και τα άρματα μάχης M1A2 Abrams.

Παρά τις προσπάθειες και τις προτάσεις που γίνονταν από την πλευρά της BAE Systems τουλάχιστον, ήταν εμφανές ότι το ενδιαφέρον τους είχε στραφεί στο κορυφαίο Trophy της ισραηλινής Rafael.

Ως καταρχήν πρόθεση είχε αναφερθεί να εξοπλιστεί κατά προτεραιότητα η τεθωρακισμένη ταξιαρχία που σταθμεύει στην Ευρώπη που αξιοποιεί επιχειρησιακά τα M-1A2 SEPv2, αλλά θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα, των ΤΟΜΑ Stryker συμπεριλαμβανομένων…

Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό, ότι η ισραηλινή εταιρία πούλησε το σύστημα Trophy που είναι γνωστό και ως ASPRO-A (Ma’il Ruach στα εβραϊκά) στον αμερικανικό Στρατό. Το ενδιαφέρον που χρήζει διευκρίνισης, είναι ότι η πώληση επετεύχθη μαζί με την ιταλική DRS Leonardo, έναντι 193 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τεχνολογία προφανώς θα περάσει σε αμερικανικά χέρια. Όπως ανακοινώθηκε η κατασκευή των συστημάτων (άγνωστος ο αριθμός που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο) θα γίνει τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ισραηλινοί ενσωμάτωσαν το σύστημα στα άρματα μάχης Merkava το 2012 και πλέον ενσωματώνεται σε όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Αφορμή της ανάπτυξής του ήταν οι αντιαρματικοί πύραυλοι Kornet-E της Χεζμπολάχ στον πόλεμο του 2006 που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες.

ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.