Ισραήλ: Επιφυλακτικό για τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

-

Ελάχιστα φαίνεται να έχει ωφελήσει τον Τζουζέπε Μπορέλ η εμπειρία του ως εθελοντή σε κιμπούτζ το 1969, ούτε και η ομιλία του ως προέδρου της Ευρωβουλής στην Κνεσέτ (ισραηλινό Κοινοβούλιο) το 2005. Η κυβέρνηση στο Ισραήλ,αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την εκλογή του ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, που επικαλούνται κυβερνητικής πηγές.

Ο σημερινός ΥΠΕΞ της Ισπανίας θεωρείται από το Ισραήλ ότι κλίνει προς τη μονομερή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους -σε περίπτωση που ομογνωμήσει η ΕΕ- και ως πολιτικό που τάσσεται υπέρ της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν.

«Δεν πρόκειται να είναι εύκολο να αντιπαρατεθείς με αυτόν» τόνισε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στους Times of Israel. Η προκάτοχος του Μπορέλ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε πολλές φορές κατατροπωθεί από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όμως η πολιτική και διπλωματική εμπειρία του Ισπανού τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο για την εβραϊκή ηγεσία. Κι ενώ η εκλογή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε ευνοϊκά δεκτή, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας είχε ταχθεί υπέρ του εξοπλισμού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μπορέλ θεωρείται «επικριτικός έναντι του Ισραήλ».

Ο Μπορέλ γέννησε αμφιβολίες στην κυβέρνηση Νετανιάχου όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως «στο τραπέζι» της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους. Για αυτόν τον λόγο προτίθετο να ξεκινήσει μία «εντατική σειρά» διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους του για να διαμορφώσουν μία κοινή θέση. Καθώς δεν επιτυγχάνετο αυτό, δήλωσε πως κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να το πράξει μονομερώς.

Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή στους Times of Israel, «ο Μπορέλ έχει επαναλάβει τη θέση του, κατά τρόπο που πλέον γνωρίζουμε την ιδεολογική του σκοπιά (αναφορικά με την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη ). Επιπλέον, ήταν αυτός πρόσφατα πίσω από την ψήφο της Ισπανίας για την καταδίκη του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά την πληροφορία για τον θάνατο Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας».

Και καταλήγει η ίδια πηγή: «Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, που είχαν στο παρελθόν εκφράσει τη συμπάθειά τους στο Ισραήλ, και ο Μπορέλ έχει μετατραπεί σε διαπρύσιο επικριτή του».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.