Στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού έδωσαν σήμερα επιστήμονες από μεγάλο εργαστήριο δοκιμών Covid-19 του Ισραήλ.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα θετικά αποτελέσματα ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών εμφάνισαν 60% μικρότερο ιογενές φορτίο απ’ ό,τι  της ηλικιακής ομάδας 40-59 ετών. Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το εργαστήριο MyHeritage που εξετάζει πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα, σε μια μελέτη που συνυπογράφουν εξέχοντες επιστήμονες. Ωστόσο,  το εργαστήριο δεν γνώριζε αν τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί ή όχι και θεωρεί δεδομένο (αλλά όχι βέβαιο) ότι η μείωση αφορά άτομα που είχαν πάρει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν κάποιος εμβολιαστεί, ακόμη κι αν κολλήσει τον ιό στην πορεία,  είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσει σοβαρά αλλά και να μεταδώσει τη νόσο, επειδή έχει λιγότερα μολυσματικά σταγονίδια SARS-CoV-2 στη μύτη και στον λαιμό του.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου έκανε λόγο για «εξαιρετικά δεδομένα, καθώς δείχνουν ότι το εμβόλιο επιτυγχάνει το ζητούμενο, που είναι η μείωση της μετάδοσης». Όπως είπε στους Times of Israel, δείχνει ότι «σε κάποιο βαθμό μειώνεται το ιικό φορτίο σε μύτη και λαιμό, που είναι και βασικοί δίαυλοι μετάδοσης του ιού».

Αν και το εργαστήριο εντόπισε μείωση κατά 60% στο ιικό φορτίου για τους άνω των 60 ετών, ο επικεφαλής υποστήριξε ότι το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο, με τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία,όπως είπαν και όσοι ανακοινωσαν τα δεδομένα.

Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έδειξαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα για το εάν ο εμβολιασμός έχει επίπτωση στην εξάπλωση του ιού.

Η συλλογική ανοσία

Η ισραηλινή μελέτη αφορά κυρίως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, αφού αυτό έχει δοθεί στους Ισραηλινούς. Την περασμένη εβδομάδα,  οι ερευνητές της AstraZeneca επίσης εμφάνισαν αισιόδοξα στοιχεία για το ζήτημα της μόλυνσης, ωστόσο ούτε αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται προ το παρόν επαρκή.

  Η Κίνα παραδέχτηκε απώλειες στις συγκρούσεις με την Ινδία στα Ιμαλάια

Έχει ιδιαίτερη σημασία το κατά πόσον οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν ή όχι να μεταδίδουν τον κορονοϊό ως ασυμπτωματικοί φορείς ή φορείς με ήπια συμπτώματα., καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επάνοδος στην κανονικότητα. Η έρευνα ξεκίνησε με την υπόθεση ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, τόσο το ιικό φορτίο θα υποχωρεί έναντι της ηλικιακής ομάδας 40-59, που είχε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Στις 15 Ιανουαρίου, όμως, οι διαφορές στο ιικό φορτίο δεν ήταν ουσιαστικές. Τις επόμενες μέρες όμως το ιικό φορτίο άρχισε να δείχνει τάσης μείωσης στους άνω 60. ετών. Συνέκριναν μάλιστα τα δεδομένα και με προηγούμενες περιόδους. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οπότε και μεγάλο μέρος των Ισραηλινών άνω των 60 ετών είχε πλέον εμβολιαστεί. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εντοπιστεί ο ακριβής αντίκτυπος του εμβολίου στο ιικό φορτίο στα άτομα και στην κοινότητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.