Ισραήλ: Μέτωπο κατά Νετανιάχου από Γκαντζ και Λαπίντ

-
Ο Νετανιάχου παρουσίαζει στον Πούτιν την

Οι δύο ισχυρότεροι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν σήμερα ότι συγκροτούν συμμαχία με τον στόχο να κερδίσουν τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου. Ο Μπένι Γκαντζ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα σχηματίσουν κοινό ψηφοδέλτιο και θα εναλλάσσονται στο αξίωμα του πρωθυπουργού στην περίπτωση που επικρατήσουν στην αναμέτρηση.

Ο Μπένι Γκαντζ μόλις ίδρυσε το νέο του κόμμα, το οποίο βάπτισε Χόσεν Λε Ισραέλ («Δύναμη για το Ισραήλ») και το οποίο γενικά κατατάσσεται στην κεντροδεξιά. Ο Γιαΐρ Λαπίντ είναι επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει Μέλλον»), που κατείχε 11 από τις 120 έδρες στην απερχόμενη Κνέσετ (Βουλή).

Με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, οι δύο πολιτικές προσωπικότητες αυτές είναι οι βασικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να οδεύει σε νίκη παρά τις έρευνες για διαφθορά που εκκρεμούν σε βάρος του.

Ο Μπένι Γκαντζ έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμαχία του άλλοτε επικεφαλής του επιτελείου και υπουργού Άμυνας, του Μοσέ Γιαλόν. Ένας ακόμη πρώην επικεφαλής του επιτελείου, ο Γκάμπι Ασκενάζι, επίσης αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις της «Δύναμης για το Ισραήλ», ανέφεραν τα κόμματα των Γκαντζ και Λαπίντ στις ανακοινώσεις τους.

«Παρακινούμενοι από τη βαθιά αίσθηση της εθνικής τους ευθύνης, οι Μπένι Γκαντζ, Γιαΐρ Λαπίντ και Μοσέ Γιαλόν αποφάσισαν να δημιουργήσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο, που θα αποτελέσει το νέο κυβερνών κόμμα του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του Γες Ατίντ. Το κόμμα εννοεί να σχηματίσει μια νέα ομάδα που «θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ» θα «ενώσει ξανά τα διαιρεμένα στοιχεία της ισραηλινής κοινωνίας», συνεχίζει το κείμενο.

Ο Νετανιάχου και το Λικούντ είναι φαβορί, κατά τις δημοσκοπήσεις. Όμως η πιθανότητα ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ να ανακοινώσει πριν από την 9η Απριλίου την πρόθεσή του να ασκήσει δίωξη σε βάρος του δεξιού πρωθυπουργού για τις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες έχει εμπλακεί βαραίνει στην προεκλογική εκστρατεία.

Προοικονομώντας ή πιθανόν έχοντας ενημέρωση για τις κινήσεις των αντιπάλων του, ο Νετανιάχου ενορχήστρωσε χθες Τετάρτη μια συγχώνευση κομμάτων της άκρας δεξιάς που ίσως τον βοηθήσουν να σχηματίσει τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό αν, όπως το θέλουν οι δημοσκοπήσεις, το Λικούντ επικρατήσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.