Ιταλικό μπλόκο στην Σύνοδο Κορυφής

Σύνταξη SLpress.gr

Η νέα ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει το σύνολο των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά της για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η Ιταλία απείλησε με βέτο, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό. Ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση του αποτυχημένου και ξεπερασμένου από την πραγματικότητα Κανονισμού του Δουβλίνου. Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη για απόψε στις Βρυξέλλες.

Το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, εκτός από τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό μπλοκάρουν και τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όπως η άμυνα και το εμπόριο.

Νωρίτερα, ιταλικές κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες είχαν προϊδεάσει γι' αυτήν την απόφαση. Σημείωναν μάλιστα, για το μεταναστευτικό, ότι «όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη». Πρόσθεταν ότι το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία. Ζητά, όμως, και την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τόνιζαν τέλος ότι αν αυτά τα δύο αιτήματα της Ιταλίας δεν περιληφθούν με κάποιον τρόπο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρώμη είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.