Στις καλένδες η διεύρυνση ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια;

-

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν στη Σόφια την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων αλλα φάνηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο ταχείας διεύρυνσης της ΕΕ.

Μετά το χθεσινό δείπνο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο ενιαίο μέτωπο της ΕΕ έναντι του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τις ηγεσίες Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Κοσόβου.
Στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν έτσι να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις «ένταξη» ή «διεύρυνση».

Κάνουν αντίθετα λόγο για «συνδεσιμότητα», για επενδύσεις στις υποδομές στον τομέα των μεταφορών στα Βαλκάνια, για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και για ενίσχυση των δεσμών απέναντι σε «κοινές προκλήσεις», όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπενθύμισαν πως οι 28 θα έχουν και άλλα ραντεβού τον Ιούνιο για να συζητήσουν την ένταξη στην ΕΕ. Και κυρίως για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς το παρόν, ενταξιακές συνομιλίες έχουν αρχίσει μόνο με τη Σερβία (το 2014) και το Μαυροβούνιο (το 2012). Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ανησυχία για την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κόσοβου. Πάντως Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβακία και Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο για την ΕΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.