Κάνει τζαμί και τη Μονή Χώρας στην Πόλη ο Ερντογάν...

-

Σε τζάμι μετατρέπεται η Μόνη της Χώρας (σ.σ. Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ένα εμβληματικό μνημείο της βυζαντινής περιόδου, με προεδρικό διάταγμα. Η Μονή της Χώρας, η οποία είναι γνωστή και ως «Καριγιέ Τζαμί» ήταν ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι. Τον 16ο αιώνα είχε μετατραπεί από τους Οθωμανούς σε τζαμί, ωστόσο τις τελευταίες επτά και πλέον δεκαετίες λειτουργεί ως μουσείο.

Η απόφαση, που είχε ληφθεί πέρσι από δικαστήριο αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης και σύμφωνα με την ΕΡΤ ορίζει τη μεταβίβαση του μνημείου στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα πλέον περίφημα καλλιτεχνικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου. Φιλοξενεί αριστουργήματα νωπογραφίας, το οποία όμως, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν για να μην είναι ορατές κατά τις μουσουλμανικές προσευχές.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα και συγκεκριμένα το 534 μ.Χ. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τζαμί, όπως, άλλωστε και η Αγία Σοφία. Για 434 χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τέμενος, ενώ το 1945 ελήφθη η υπουργική απόφαση για μετατροπή της σε μουσείο. Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας παράνομη την υπουργική απόφαση του, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.