Κανονικά θα διεξαχθούν οι ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

-

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας τόνισε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ που η Σεούλ και η Ουάσινγκτον έχουν προγραμματίσει να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα θα γίνουν κανονικά και διέψευσε την καταγγελία της Πιονγκγιάνγκ ότι αποτελούν παραβίαση μιας συμφωνίας που είχαν κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η φύση των προσεχών στρατιωτικών γυμνασίων δεν είναι επιθετική γίνονται για την ενίσχυση της συμμαχίας» των δύο χωρών, τόνισε ο Τσόι Τζονγκ-κουν, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μουν Τζε-ιν αρμόδιος για τον «σχεδιασμό της ειρήνης», μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ στο Aspen Institute. Αργότερα ο Τσόι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα γυμνάσια κατά το μεγαλύτερος μέρος τους θα γίνουν με προσομοιώσεις σε υπολογιστές, όχι με την ανάπτυξη στρατιωτικών και υλικού επί του πεδίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε την Τρίτη πως ο Τραμπ επανέλαβε στη συνάντησή του με τον Κιμ τον περασμένο μήνα ότι τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να αναστέλλονται και έκανε λόγο για «σαφή παραβίαση» της κοινής διακήρυξης που είχαν υπογράψει οι δύο ηγέτες στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα επικείμενα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ίσως έχουν συνέπειες για την αναγγελθείσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Βόρεια Κορέα ίσως αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και βαλλιστικών όπλων, στις οποίες εφαρμόζει μορατόριουμ, μετά την «μονομερή αθέτηση των δεσμεύσεων» των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο απέρριψε τις κατηγορίες της Βόρειας Κορέας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.