Κάποιος να τους μαζέψει, ανακάλυψαν «Μακεδονικό κρασί» 2000 ετών οι Σκοπιανοί

-

Δεύτερο χτύπημα ήρθε σήμερα από τα Σκόπια, δύο μόλις μήνες μετά την Συμφωνία των Πρεσπών που θα έθετε τέρμα στον αλυτρωτισμό και στην καπηλεία της ελληνικής ιστορίας και μία ημέρα μετά το «ακούσιο τεχνικό λάθος» στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου. Όλως τυχαίως και αυτό το χτύπημα γίνεται επί γερμανικού εδάφους.

Αυτή την φορά το σκοπιανό ατόπημα έρχεται από την Prowein, την έκθεση κρασιού που θα γίνει στο Ντίσελντορφ το διάστημα 17-19 Μαρτίου και στην οποία τα Σκόπια θα μετέχουν υπό την «ομπρέλα» του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia».

Σύμφωνα με την καμπάνια τα Σκόπια επικαλούνται μια «παράδοση 2.000 ετών στο κρασί» (!), με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του brand name «Οίνος Μακεδονία». Στην κεντρική φωτογραφία στον ιστότοπό της μάλιστα, είναι διακριτός αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Οι κινήσεις αυτές του οργανισμού «Wines of Macedonia» παραβιάζουν  ευθέως το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την κατοχύρωση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της κουλτούρας και της κληρονομιάς της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι τα Σκόπια έχουν «δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά» απο αυτά των Ελλήνων.

Τι υποστηρίζει η οργάνωση Wines of Macedonia

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 για υποστηρίξει το έργο των οινοπαραγωγών των Σκοπίων και «να προωθήσει την ποιότητα και την εικόνα του μακεδονικού κρασιού σε όλο τον κόσμο», υπάρχουν και ανιστόρητα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή.

Έτσι, «η Δημοκρατία της Μακεδονίας (τα Σκόπια δηλαδη)είναι μια αρχαία βιβλική χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σημειώνεται μάλιστα ότι «παρόλο που η Μακεδονία είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία. Το όνομα "Μακεδονία" είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ. Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.