Ειρωνεύεται η Κομισιόν τις χώρες που συζητούν με διμερείς το ρωσικό εμβόλιο (Ουγγαρία αλλά και Γερμανία στην ουσία), με την πρόεδρό της να διερωτάται για ποιο λόγο η Ρωσία εξάγει το εμβόλιό της και δεν το κρατάει για τον πληθυσμό της αφού δεν παράγει αρκετές ποσότητες για να καλύψει ούτε καν τις δικές της ανάγκες.

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμό του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», είπε η φον Λάιεν, υπονοώντας προφανώς ότι θα έπρεπε να διερωτώνται και όσοι το παραγγέλλουν ή στηρίζονται σε αυτό.

Η Ρωσία πάντως έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμπαραγωγή των δύο εμβολίων της με άλλες χώρες (της Γερμανίας περιλαμβανομένης) τόσο για να καλύψει τις δικές της ανάγκες (επειδή το εμβόλιο έχει πάνω από 4 συστατικά και είναι βραδεία η προμήθεια και η παραγωγή του) όσο και για να μπορεί να εξάγει. Η επίτροπος Υγείας από πλευράς της, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι «όσες χώρες – μέλη χρησιμοποιούν  ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο, το κάνουν υπ΄ευθύνη τους».

Στην παρατήρηση ότι καμία χώρα δεν έχει επαρκή εμβόλια για να καλύψει τον πληθυσμό της καθώς τα εγκεκριμένα δεν παράγονται σε ικανές ποσότητες και, κατά συνέπεια, οι περισσότερες κυβερνήσεις στρέφονται εξ ανάγκης και προς εμβόλια “εκτός ΕΕ”, απάντησαν ότι η προμήθεια των εμβολίων θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις για όλους τους Ευρωπαίους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.