Κατά 28% μειώθηκαν τα εμφράγματα στην καραντίνα – Γλίτωσαν 300 άτομα την απότομη μεταβολή

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Κατά 28% μειώθηκαν τα εμφράγματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2. O βασικός λόγος είναι ότι εξέλειπαν οι παράγοντες που το προκαλούν, με κυριότερο αίτιο την απότομη μεταβολή στη δραστηριότητα ή στην ψυχική ένταση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, π.χ. στην Ιταλια,  Ισπανία και στις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε μείωση των εμφραγμάτων έως και κατά 80%. Στην Ελλάδα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρο Μιχάλη, πραγματοποίησε την πρώτη εθνική μελέτη καταγραφής εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην χώρα μας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Clinical Cardiology και πραγματοποιήθηκε από ειδικούς σε 20 ελληνικά νοσοκομεία που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν τα καρδιολογικά περιστατικά που καταγράφηκαν κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας στην Ελλάδα. Την περίοδο της καταγράφηκαν πανελλαδικά 771 εμφράγματα έναντι 1.077 το 2019.

Έμειναν σπιτι ή δεν έπαθαν έμφραγμα;

Η παρατηρούμενη μείωση στα καταγεγραμμένα εμφράγματα αποδίδεται σύμφωνα με τους ερευνητές, αφενός στη μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία (υπό τον φόβο να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό) και αφετέρου στην πραγματική μείωση λόγω κοινωνικού απομονωτισμού. Όμως εάν ήταν έτσι θα είχαμε αύξηση των θανάτων από έμφραγμα, γιατί δεν είναι από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  «παρατηρήσαμε μια μείωση στις νοσηλείες που σχετίζονται με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μια χώρα με χαμηλή διείσδυση του ιού SARS-CoV-2, αυστηρά μέτρα κοινωνικού περιορισμού και καμία σημαντική αύξηση στη συνολική θνησιμότητα του πληθυσμού. Τα ευρήματά μας παρέχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η συμπεριφορά αποφυγής ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είναι σημαντικός παράγοντας, ενώ μια πραγματική μείωση της επίπτωσης των εμφραγμάτων λόγω αυτοαπομόνωσης και, συνεπώς, έλλειψης περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για έμφραγμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Μειώθηκαν οι απότομες μεταβολές

Ο καρδιολόγος κ. Λάζαρος Χαλδούπης με τον οποίο συνομίλησε το slpress εξηγεί ότι διεγνωσμένα εμφράγματα αποκλείεται να μην κατέληξαν στο νοσοκομείο. Όπως είπε ουτε ο ασθενής “θα απέφευγε ποτέ το νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος” αλλά “ούτε και κανένας γιατρός ποτέ θα του έλεγε να κάτσει σπιτι”.

«Οι εμφραγματίες δεν έμειναν σπιτι», λέει ο γιατρός. «Απλά μειώθηκαν τα εμφράγματα επειδή, ενώ ο κόσμος είχε κάποιο στρες λόγω της πανδημίας, εντούτοις απέφυγε το απότομο στρες που είναι και το επικίνδυνο. Είχαμε δηλαδή και αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του στρες σε αυτό το διάστημα, όμως είχαμε λιγότερα εμφράγματα γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εκδήλωση εμφράγματος δεν είναι τόσο η αύξηση καθ΄αυτή, όσο η απότομη αύξηση. Μας ενδιαφέρει ο καρδιοπαθής να αποφεύγει την απότομη μεταβολή τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής καταπόνησης και αυτό η καραντίνα το έκανε: μείωσε και την απότομη σωματική ένταση αλλά και την απότομη ψυχική. Σε αυτό οφείλονται τα μειωμένα εμφράγματα και όχι στο ότι ο ασθενής ένιωσε πόνο στο στήθος και έμεινε στο σπιτι του».

«Αν εξάλλου οι άνθρωποι είχαν μείνει σπιτι παρότι είχαν συμπτώματα, τότε δυστυχώς θα είχαμε αντιστοίχως αύξηση θανάτων από εμφράγματα στο ίδιο διάστημα, κάτι που δεν διαπιστώθηκε. Άρα τα εμφράγματα δεν “αντιμετωπίσθηκαν” κατ’ οίκον. Απλά δεν συνέβησαν στο ίδιο ποσοστό που συμβαίνουν κάτω από κανονικές συνθήκες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx