Κατά του υποχρεωτικού επαναπατρισμού από τη Γερμανία ο Μάχντι

Κατά του υποχρεωτικού επαναπατρισμού από τη Γερμανία ο Μάχντι

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντελ-Μάχντι τάχθηκε κατά των αναγκαστικών επαναπατρισμών Ιρακινών αιτούντων άσυλο από τις αρχές της Γερμανίας, με την επίκληση του γεγονότος ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει ηττηθεί.

«Η Γερμανία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, κι αυτό ήταν πολύ σωστό, όμως τασσόμαστε κατά των αναγκαστικών επαναπατρισμών ή να πετιούνται άνθρωποι σε κέντρα κράτησης στα σύνορα», τόνισε ο Άμπντελ-Μάχντι.

«Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειρηνικό, νόμιμο, ανθρωπιστικό τρόπο», πρόσθεσε. Πέρυσι, 35 αιτούντες άσυλο επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς από τη Γερμανία στο Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση ανακήρυξε τη νίκη της επί του ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017. Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καταλάβει με κεραυνοβόλα προέλαση αχανείς εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας το 2014.

Παρά την ήττα του ΙΚ σε στρατιωτικό επίπεδο, στις αρχές της Γερμανίας υποβάλλονται ακόμα κατά μέσον όρο 1.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου σε μηνιαία βάση από Ιρακινούς. Στο μεταξύ, με τις εχθροπραξίες να έχουν αποκλιμακωθεί και το «χαλιφάτο» να έχει καταρρεύσει, εκτυλίσσεται διάλογος για το μέλλον των παιδιών που ζούσαν στις περιοχές υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Για τον Άμπντελ-Μάχντι, «η αντιμετώπιση αυτών των παιδιών διαφέρει από την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε άλλων ανήλικων. Έχετε δει τις φωτογραφίες ενός δωδεκάχρονου που κόβει το κεφάλι ενός ανθρώπου. Αυτό δεν είναι ανθρώπινο ον, δεν είναι φυσιολογικό παιδί», είπε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνησή του σκοπεύει να χειριστεί το ζήτημα.

Ακόμη, ο Άμπντελ-Μάχντι αναφέρθηκε στο πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων και αιματηρών επεισοδίων, κυρίως στο νότιο Ιράκ, με αίτημα τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο κράτος. «Η κατάσταση ως προς την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση έχει βελτιωθεί πολύ», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για το αίτημα να δοθεί αυτονομία στη Βασόρα, ο ιρακινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χορήγηση αυτονομίας σε κάποια επαρχία ή σε κάποιες επαρχίες προϋποθέτει πως «θα εκπληρώνονται ορισμένοι όροι βάσει του Συντάγματος». Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβάσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης του Ιράκ.

Ανάμεσα στις συμβάσεις που υπεγράφησαν μία αφορά την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που θα καίει φυσικό αέριο, μια δεύτερη το να αναβαθμιστούν 40 τουρμπίνες αερίου, ενώ μια τρίτη την εγκατάσταση δεκάδων υποσταθμών και μετασχηματιστών σε όλο το Ιράκ.

Ερωτηθείς για την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους, ειδικά αυτών που είχαν εγκαταλείψει τη Μοσούλη –την πόλη όπου ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε την ίδρυση του «χαλιφάτου» το 2014– ο ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως πολλοί γύρισαν ήδη.

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε εκατομμύρια εκτοπισμένους, σήμερα έχουμε μερικές χιλιάδες», ανέφερε και υπογράμμισε πως σε επαρχίες όπως η Άνμπαρ και η Ντιγιάλα, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι γύρισαν, ωστόσο «στη Νινευή έχουμε πρόβλημα» διότι «όλες οι υποδομές της καταστράφηκαν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι