Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου προτείνει η Ιταλία

-

Η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στην άτυπη μίνι Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον Κόντε, η ιταλική πρόταση αφορά ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως ανέφερε, βασίζεται στην λογική της «εκτάκτου ανάγκης». Πρόσθεσε επίσης ότι η  Ιταλία θέλει να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό με τρόπο διαρθρωτικό και όχι ως έκτακτη ανάγκη.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν είπε, αναφερόμενος στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ότι η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν», γιατί είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι «το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», επειδή, όπως τόνισε, αποτελεί «προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου» και το τρίτο «πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.