Καθηλώνει τα βαριά βομβαρδιστικά B-1B η αμερικανική αεροπορία

-

Η Global Strike Command της αμερικανικής αεροπορίας καθηλώνει για λόγους ασφαλείας τα βομβαρδιστικά B-1B Lancer. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αναγκαστική προσγείωση που εκτέλεσε αεροσκάφος του τύπου μετά από μηχανική αστοχία.

Σύμφωνα με την Global Strike Command ανακαλύφθηκε πρόβλημα στο σύστημα αυτόματης εκτίναξης το οποίο επιβάλει την καθήλωση.

Το περιστατικό στο Τέξας σημειώθηκε την 1η Μαΐου και αφορά το βομβαρδιστικό B-1B Lancer 86-0109/DY, “Spectre”, που έχει κατασκευαστεί το 1986. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση μαζί με ένα άλλο Β-1Β όταν τα όργανα έδειξαν ότι ξέσπασε φωτιά σε κινητήρα.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έδωσε διαταγή για χειροκίνητη ενεργοποίηση των εκτινασσόμενων καθισμάτων. Ο αξιωματικός οπλικών συστημάτων ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να εκτιναχθεί κάτι που τεκμηριώνεται και από φωτογραφίες του αεροσκάφους. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη αναφορά πηγές δηλώνουν πως η αεροπορία χαρακτήρισε ήρωα τον κυβερνήτη του αεροσκάφους που έσωσε αυτό και τις ζωές των μελών του πληρώματος.

Αξιωματούχοι της USAF δήλωσαν πάντως πως από την καθήλωση οι επιχειρήσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία δεν θα επηρεαστούν. Δύο βομβαρδιστικά του τύπου είναι ανεπτυγμένα στη Βρετανία για να λάβουν μέρος στην άσκηση BALTOPS 2018. Δεν είναι γνωστό αν και αυτά θα καθηλωθούν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.