Κίνα-ΗΠΑ: Παραλίγο εμπλοκή στη Νότια Σινική θάλασσα;

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Η Κίνα έστειλε πλοία και αεροσκάφη για να υποχρεώσει σε απομάκρυνση δύο αμερικανικά σκάφη που έπλεαν κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική θάλασσα.

Αυτό ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αναφέροντας πως τα αμερικανικά σκάφη εισήλθαν σε κινεζικά ύδατα χωρίς άδεια, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως πρόκληση και παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας.

Συμπλήρωσε δε ότι τα νησιά Paracel αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και πως το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να εναντιωθεί στις αμερικανικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως η Κίνα ενισχύει την ετοιμότητα των αεροπορικών και ναυτικών της δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Δηλώνει δε πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά τη διέλευση του αμερικανικού καταδρομικού USS Antietam και του αντιτορπιλικού USS Higgins σε απόσταση 12 ν.μ. από τα νησιά Paracel.

Τα νησιά είναι μέρος του δικτύου νησίδων και υφάλων επί των οποίων η Κίνα προβάλει αξιώσεις. Τα δύο αμερικανικά πολεμικά κινήθηκαν μεταξύ τεσσάρων νησιών.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως ο πλους των δύο σκαφών έγινε λόγω των ισχυρών ενδείξεων ότι το Πεκίνο έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-επιφανείας και εδάφους-αέρος καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών στα νησιά Spratly.

Η Κίνα υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά απλώς προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματά της. Παρά τις πιέσεις η Κίνα διεκδικεί το σύνολο της Νότιας Σινικής θάλασσας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.