Κίνα: Καλό που πέθανε ο αλ Μπαγκντάντι, αλλά μένει πολύ δουλειά ακόμα...

-
37
Ποιος είναι ο Αλ Μπαγκντάντι, ιδρυτής του ISIS και χαλίφης του τζιχαντισμού, Σταύρος Λυγερός

Ο θάνατος του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ από τις ΗΠΑ αποτελεί σημαντική πρόοδο, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να αναπαυθεί στις δάφνες του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Αίγυπτο τον προηγούμενο μήνα ο Ζάι Τζουν δήλωσε ότι ο φόνος του αλ Μπαγκντάντι από τις αμερικανικές δυνάμεις «αποτελεί σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαλειφθεί εντελώς», επεσήμανε ο Ζάι. «Το ιδεολογικό κύμα της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι ζωντανό», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να μειώνεται η επαγρύπνησή μας». Ομάδες που πρόσκεινται στο ΙΚ, καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να είναι ενεργές σε άλλες χώρες, προειδοποίησε. Τα σχόλια του Ζάι για τον θάνατο του Μπαγκντάντι είναι τα μοναδικά που έχουν γίνει επισήμως από την Κίνα μέχρι στιγμής.

Το Πεκίνο ανησυχεί εδώ και καιρό ότι Ουιγούροι από τη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, έχουν ταξιδέψει μυστικά στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν σε ισλαμιστικές ομάδες. Το ΙΚ έχει σκοτώσει τουλάχιστον έναν Κινέζο όμηρο, ενώ τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις στην Κίνα.