Κίνδυνο για την Ευρώπη βλέπει ο Στόλτενμπεργκ, αν το Βερολίνο …

-
699

Το Βερολίνο δεν πρέπει να ξεχνά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Ουάσινγκτον στο να επιτραπεί στην Ευρώπη και τη Γερμανία να επανενωθούν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με την οποία αποκαλούσε τη γερμανική επανένωση «ένα δώρο από την Ευρώπη».

Ο Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να θυμίσει στους Γερμανούς τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Μια δέσμευση που περιλαμβάνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Γηραιά Ήπειρο.

«Η επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης θα ήταν αδύνατη χωρίς την εγγύηση ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Πρόσθεσε επίσης ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να αποστασιοποιηθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, όχι μόνο θα εξασθενούσε τη διατλαντική Συμμαχία, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να διχάσει την ίδια την Ευρώπη».

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον έχουν αυξηθεί στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από μια σειρά διεθνών συνθηκών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την  εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Μάλιστα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλιο, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας,λόγω της εμεργειακής εξάρτησής της από τη Μόσχα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο απεσταλμένος του στο Βερολίνο χαρακτήρισε «προσβολή» τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας.

Αφορμή για τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στάθηκε το άρθρο του Γερμανού  υπουργού Εξωτερικών, το οποίο δημοσιεύθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Στο άρθρο αυτό, ο Μάας παρέλειψε να δώσει στις ΗΠΑ εύσημα για τη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης και για την ασφάλεια, που επέτρεψε στην ΕΕ να αναπτυχθεί. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να συγκροτηθεί ως μία δύναμη για να υπερασπισθεί την ήπειρο.

Στο σημείο αυτό επέστησε την προσοχή ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, μολονότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της άμυνας της ΕΕ, σημείωσε ότι αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εργασθούν μαζί για να απαντήσουν στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη ενίσχυση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού και των κινεζικών πυραυλικών δυνάμεων. Μια εξέλιξη που παραβιάζει συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου για τους εξοπλισμούς.