Κίνητρα στο Ιράν για παραμονή στην πυρηνική συμφωνία

-
Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία: Όχι στην

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 5 αναμένεται να παρουσιάσουν "πακέτο κινήτρων" στον Iρανό ομόλογό τους προκειμένου η Τεχεράνη να μην εγκαταλείψει την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν οι εναπομείνασες πέντε δυνάμεις μπορέσουν να εγγυηθούν ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει οικονομική περιθωριοποίηση όταν οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίσουν να τίθενται ξανά σε ισχύ.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα συν τη Γερμανία (τη λεγόμενη ομάδα 5+1) και την Τεχεράνη, που υπογράφτηκε στη Βιέννη το 2015, είχε σκοπό την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει φύση και να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε αντάλλαγμα, οι έξι δυνάμεις ήραν σταδιακά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στοχοθετούν τόσο το Ιράν, όσο και τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί του.

Η σημερινή συνάντηση στη Βιέννη αναμένεται να δείξει αν αρκούν οι διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για να διασωθεί η συμφωνία. Μένει να φανεί αν αρκεί το πακέτο που θα προτείνουν οι πέντε δυνάμεις για να πειστεί η Τεχεράνη να μην αποχωρήσει από το ΚΟΣΔ, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν. «Έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το κάνουμε», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.