Κομισιόν: Δεν θα γίνει με το εμβόλιο το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" που είδαμε στην αρχή της πανδημίας

-

Μιλώντας για το πολυαναμενομενο εμβόλιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαίτης Σχοινάς, διαβεβαίωσε ότι άπαξ και αυτό ειναι διαθέσιμο, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού δημόσιου αγαθού και θα είναι προσβάσιμο σε όλους, με ισότιμο τρόπο.

«Θα καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη που προστατεύει δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ένας απτός μηχανισμός που δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε.

Ο κ.Σχοινάς υπενθύμισε ότι από κοινού με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έχει εκπονηθεί ευρωπαϊκή στρατηγική για τη συνολική προαγορά εμβολίων. Η ΕΕ έχει συμβληθεί με όλες τις εταιρείες παγκοσμίως -με εκείνες, όπως είπε, που έχουν αποδεδειγμένα προχωρήσει με επιτυχία στο θέμα του εμβολίου.

«Έχουν ήδη προχωρήσει, εκ μέρους των 27 κρατών-μελών, πέντε συμφωνίες προαγοράς σημαντικής ποσότητας εμβολίων. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν "πέσει οι υπογραφές" με την Astra Zeneca για 300 εκατ. δόσεις με οψιόν αγοράς 100 εκατ. επιπλέον και επίκεινται ανάλογες υπογραφές με άλλες τέσσερις εταιρείες. Δεν θέλουμε στα εμβόλια να επαναληφθεί η κακοφωνία που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με τον υγειονομικό εξοπλισμό, μάσκες και αναπνευστήρες, όταν λειτούργησε το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Θέλουμε να υπάρχει ευρωπαϊκή συνολική συνεκτική λύση. Κι αυτή ακριβώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δουλεύουμε με μεγάλη συνέπεια και στοχοπροσήλωση για να το πετύχουμε» κατέληξε ο κ.Σχοινάς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.